§ 3. - Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2005.79.693
Akt jednorazowy Wersja od: 9 maja 2005 r.
§ 3.
1.
W okresie do dnia 28 lipca 2005 r. substancja słodząca E 952 kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 2 tabela 5 poz. 4) mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:E 952 | Maksymalne dawki w przeliczeniu na wolny kwas | ||
Kwas cyklaminowy i jego sole: | Napoje bezalkoholowe | ||
sodowa i wapniowa | - aromatyzowane, oparte na wodzie napoje bezalkoholowe, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 400 mg/l | |
- napoje bezalkoholowe oparte na mleku i pochodnych mleka lub sokach owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 400 mg/l | ||
Wyroby cukiernicze | |||
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | 500 mg/kg | ||
- wyroby cukiernicze oparte na kakao lub owocach suszonych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 500 mg/kg | ||
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 500 mg/kg | ||
- guma do żucia bez dodatku cukru | 1.500 mg/kg | ||
- lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg | ||
- pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru | 2.500 mg/kg |
2.
Środki spożywcze zawierające substancje słodzące stosowane zgodnie z wymaganiami, o których mowa w ust. 1, wprowadzone do obrotu przed dniem 29 lipca 2005 r., mogą znajdować się w obrocie do dnia 29 stycznia 2006 r.