§ 3. - Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.79.693

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 maja 2005 r.
§  3.
1.
W okresie do dnia 28 lipca 2005 r. substancja słodząca E 952 kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 2 tabela 5 poz. 4) mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:
E 952Maksymalne dawki w przeliczeniu na wolny kwas
Kwas cyklaminowy

i jego sole:

Napoje bezalkoholowe
sodowa i wapniowa- aromatyzowane, oparte na

wodzie napoje bezalkoholowe, o

obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

400 mg/l
- napoje bezalkoholowe oparte na

mleku i pochodnych mleka lub

sokach owocowych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

400 mg/l
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku

cukru

500 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na

kakao lub owocach suszonych, o

obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

500 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na

skrobi, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

500 mg/kg
- guma do żucia bez dodatku

cukru

1.500 mg/kg
- lody o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

250 mg/kg
- pastylki, drażetki

odświeżające oddech, bez

dodatku cukru

2.500 mg/kg
2.
Środki spożywcze zawierające substancje słodzące stosowane zgodnie z wymaganiami, o których mowa w ust. 1, wprowadzone do obrotu przed dniem 29 lipca 2005 r., mogą znajdować się w obrocie do dnia 29 stycznia 2006 r.