§ 2. - Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.79.693

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 maja 2005 r.
§  2.
W okresie do dnia 26 stycznia 2006 r.:
1)
dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w § 1 tabela 1 obejmują również:
a)
substancję:
E 230Bifenyl, difenylBiphenyl, diphenyl
b)
symbole i nazwy:
E 170Węglany wapniaCalcium carbonates
E 170(i)Węglan wapniaCalcium carbonate
E 170(ii)Wodorowęglan wapniaCalcium hydrogen carbonate
2)
konserwanty wymienione w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 27 pkt 3 tabela 12 obejmują również:
E 230Bifenyl, difenylNa powierzchnię owoców cytrusowych70 mg/kg
3)
przeciwutleniacze określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 27 pkt 5 tabela 14 mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:
E 315

E 316

Kwas izoaskorbinowy

Izoaskorbinian sodu

Produkty mięsne utrwalone

i częściowo utrwalone

500 mg/kg

w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy

Utrwalone i częściowo utrwalone przetwory rybne, w tym konserwy, prezerwy i marynaty rybne1.500 mg/kg

w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy

Mrożone i głęboko mrożone ryby o czerwonej skórze
4)
dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 28 tabela 15 poz. 2) mogą być stosowane również do napojów winopochodnych owocowych, napojów winopodobnych owocowych, napojów niskoalkoholowych, w tym cider i perry w dawce 2 g/l;
5)
dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 28 tabela 15 poz. 36) i 37) mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:
E 901Wosk pszczeli biały i żółtyWyłącznie jako substancja glazurująca do:quantum

satis

E 902Wosk candelilla- wyrobów cukierniczych
E 903Wosk carnauba (łącznie z czekoladą)
E 904Szelak- małych form pieczywa

cukierniczego i wyrobów

ciastkarskich oblewanych

czekoladą

- sneksów
- orzechów
- ziarna kawy
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietęquantum

satis

Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)quantum

satis

Brzoskwinie i ananasy

(wyłącznie na powierzchnię)