§ 2. - Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2005.79.693
Akt jednorazowy Wersja od: 9 maja 2005 r.
§ 2.
W okresie do dnia 26 stycznia 2006 r.:1)
dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w § 1 tabela 1 obejmują również:a)
substancję:E 230 | Bifenyl, difenyl | Biphenyl, diphenyl |
b)
symbole i nazwy:E 170 | Węglany wapnia | Calcium carbonates |
E 170(i) | Węglan wapnia | Calcium carbonate |
E 170(ii) | Wodorowęglan wapnia | Calcium hydrogen carbonate |
2)
konserwanty wymienione w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 27 pkt 3 tabela 12 obejmują również:E 230 | Bifenyl, difenyl | Na powierzchnię owoców cytrusowych | 70 mg/kg |
3)
przeciwutleniacze określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 27 pkt 5 tabela 14 mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:E 315 E 316 | Kwas izoaskorbinowy Izoaskorbinian sodu | Produkty mięsne utrwalone i częściowo utrwalone | 500 mg/kg w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy |
Utrwalone i częściowo utrwalone przetwory rybne, w tym konserwy, prezerwy i marynaty rybne | 1.500 mg/kg w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy | ||
Mrożone i głęboko mrożone ryby o czerwonej skórze |
4)
dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 28 tabela 15 poz. 2) mogą być stosowane również do napojów winopochodnych owocowych, napojów winopodobnych owocowych, napojów niskoalkoholowych, w tym cider i perry w dawce 2 g/l;5)
dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 28 tabela 15 poz. 36) i 37) mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:E 901 | Wosk pszczeli biały i żółty | Wyłącznie jako substancja glazurująca do: | quantum satis |
E 902 | Wosk candelilla | - wyrobów cukierniczych | |
E 903 | Wosk carnauba | (łącznie z czekoladą) | |
E 904 | Szelak | - małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych czekoladą | |
- sneksów | |||
- orzechów | |||
- ziarna kawy | |||
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę | quantum satis | ||
Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię) | quantum satis | ||
Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię) |