Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu.
Dz.U.2005.79.693
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 20 kwietnia 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu
"¨ Wyłącznie jako dodatek do mąki.";
"5) inne przeciwutleniacze i ich zastosowanie określa tabela 14.";
"Maksymalny poziom E 1520 w napojach wynosi 1 g/l.".
E 230 | Bifenyl, difenyl | Biphenyl, diphenyl |
E 170 | Węglany wapnia | Calcium carbonates |
E 170(i) | Węglan wapnia | Calcium carbonate |
E 170(ii) | Wodorowęglan wapnia | Calcium hydrogen carbonate |
E 230 | Bifenyl, difenyl | Na powierzchnię owoców cytrusowych | 70 mg/kg |
E 315 E 316 | Kwas izoaskorbinowy Izoaskorbinian sodu | Produkty mięsne utrwalone i częściowo utrwalone | 500 mg/kg w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy |
Utrwalone i częściowo utrwalone przetwory rybne, w tym konserwy, prezerwy i marynaty rybne | 1.500 mg/kg w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy | ||
Mrożone i głęboko mrożone ryby o czerwonej skórze |
E 901 | Wosk pszczeli biały i żółty | Wyłącznie jako substancja glazurująca do: | quantum satis |
E 902 | Wosk candelilla | - wyrobów cukierniczych | |
E 903 | Wosk carnauba | (łącznie z czekoladą) | |
E 904 | Szelak | - małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych czekoladą | |
- sneksów | |||
- orzechów | |||
- ziarna kawy | |||
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę | quantum satis | ||
Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię) | quantum satis | ||
Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię) |
E 952 | Maksymalne dawki w przeliczeniu na wolny kwas | ||
Kwas cyklaminowy i jego sole: | Napoje bezalkoholowe | ||
sodowa i wapniowa | - aromatyzowane, oparte na wodzie napoje bezalkoholowe, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 400 mg/l | |
- napoje bezalkoholowe oparte na mleku i pochodnych mleka lub sokach owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 400 mg/l | ||
Wyroby cukiernicze | |||
- wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | 500 mg/kg | ||
- wyroby cukiernicze oparte na kakao lub owocach suszonych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 500 mg/kg | ||
- wyroby cukiernicze oparte na skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 500 mg/kg | ||
- guma do żucia bez dodatku cukru | 1.500 mg/kg | ||
- lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | 250 mg/kg | ||
- pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru | 2.500 mg/kg |
nie stosuje się do dnia 26 stycznia 2006 r.
wprowadzone do obrotu lub znakowane przed dniem 27 stycznia 2006 r. mogą znajdować się w obrocie do wyczerpania zapasów.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »