Zm.: rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.79.693

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 maja 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 20 kwietnia 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu

Na podstawie art. 9 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz. U. Nr 94, poz. 933) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w rozdziale 3 "Dozwolone substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące":
1)
w § 25 w części "Uwagi" w pkt 3 ostatnie zdanie otrzymuje brzmienie:

"¨ Wyłącznie jako dodatek do mąki.";

2)
w § 27 przed tabelą 14 dodaje się pkt 5 w brzmieniu:

"5) inne przeciwutleniacze i ich zastosowanie określa tabela 14.";

3)
w § 28 w tabeli 15 w poz. 50) w kolumnie 5 "Maksymalna dawka" zdanie drugie otrzymuje brzmienie:

"Maksymalny poziom E 1520 w napojach wynosi 1 g/l.".

W okresie do dnia 26 stycznia 2006 r.:
1)
dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w § 1 tabela 1 obejmują również:
a)
substancję:
E 230Bifenyl, difenylBiphenyl, diphenyl
b)
symbole i nazwy:
E 170Węglany wapniaCalcium carbonates
E 170(i)Węglan wapniaCalcium carbonate
E 170(ii)Wodorowęglan wapniaCalcium hydrogen carbonate
2)
konserwanty wymienione w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 27 pkt 3 tabela 12 obejmują również:
E 230Bifenyl, difenylNa powierzchnię owoców cytrusowych70 mg/kg
3)
przeciwutleniacze określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 27 pkt 5 tabela 14 mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:
E 315

E 316

Kwas izoaskorbinowy

Izoaskorbinian sodu

Produkty mięsne utrwalone

i częściowo utrwalone

500 mg/kg

w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy

Utrwalone i częściowo utrwalone przetwory rybne, w tym konserwy, prezerwy i marynaty rybne1.500 mg/kg

w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy

Mrożone i głęboko mrożone ryby o czerwonej skórze
4)
dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 28 tabela 15 poz. 2) mogą być stosowane również do napojów winopochodnych owocowych, napojów winopodobnych owocowych, napojów niskoalkoholowych, w tym cider i perry w dawce 2 g/l;
5)
dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 28 tabela 15 poz. 36) i 37) mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:
E 901Wosk pszczeli biały i żółtyWyłącznie jako substancja glazurująca do:quantum

satis

E 902Wosk candelilla- wyrobów cukierniczych
E 903Wosk carnauba (łącznie z czekoladą)
E 904Szelak- małych form pieczywa

cukierniczego i wyrobów

ciastkarskich oblewanych

czekoladą

- sneksów
- orzechów
- ziarna kawy
Dodatki (suplementy) uzupełniające dietęquantum

satis

Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)quantum

satis

Brzoskwinie i ananasy

(wyłącznie na powierzchnię)

1.
W okresie do dnia 28 lipca 2005 r. substancja słodząca E 952 kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 2 tabela 5 poz. 4) mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:
E 952Maksymalne dawki w przeliczeniu na wolny kwas
Kwas cyklaminowy

i jego sole:

Napoje bezalkoholowe
sodowa i wapniowa- aromatyzowane, oparte na

wodzie napoje bezalkoholowe, o

obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

400 mg/l
- napoje bezalkoholowe oparte na

mleku i pochodnych mleka lub

sokach owocowych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

400 mg/l
Wyroby cukiernicze
- wyroby cukiernicze bez dodatku

cukru

500 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na

kakao lub owocach suszonych, o

obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

500 mg/kg
- wyroby cukiernicze oparte na

skrobi, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

500 mg/kg
- guma do żucia bez dodatku

cukru

1.500 mg/kg
- lody o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

250 mg/kg
- pastylki, drażetki

odświeżające oddech, bez

dodatku cukru

2.500 mg/kg
2.
Środki spożywcze zawierające substancje słodzące stosowane zgodnie z wymaganiami, o których mowa w ust. 1, wprowadzone do obrotu przed dniem 29 lipca 2005 r., mogą znajdować się w obrocie do dnia 29 stycznia 2006 r.
Wymagania dla dozwolonych substancji dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1:
1)
w § 27 pkt 1 tabela 9 poz. 64) oraz tabela 14 poz. 3),
2)
w § 28 tabela 15:
a)
poz. 2) i 9) - w zakresie stosowania związków fosforu i gumy karaya do aromatów,
b)
poz. 11) - w zakresie stosowania substancji dodatkowych z grupy polisorbatów do aromatów i środków spożywczych zawierających aromaty,
c)
poz. 16) - w zakresie stosowania beta-cyklodekstryny do aromatów w kapsułkach,
d)
poz. 29),
e)
poz. 35) - w zakresie stosowania dimetylopolisiloksanu do aromatów,
f)
poz. 50) i 51)

nie stosuje się do dnia 26 stycznia 2006 r.

Środki spożywcze:
1)
zawierające dozwolone substancje dodatkowe: E 230 Bifenyl, difenyl, E 170 Węglany wapnia, E 170(i) Węglan wapnia, E 170(ii) Wodorowęglan wapnia,
2)
zawierające dozwolone substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące, zgodnie z wymaganiami, o których mowa w § 2 pkt 2-5,
3)
zawierające dozwolone substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące, niezgodnie z wymaganiami, o których mowa w § 4,

wprowadzone do obrotu lub znakowane przed dniem 27 stycznia 2006 r. mogą znajdować się w obrocie do wyczerpania zapasów.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).