Zm.: rozporządzenie w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.285.2864

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 grudnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 22 grudnia 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach2)

Na podstawie art. 4 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 kwietnia 2004 r. w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach (Dz. U. Nr 83, poz. 771) w załączniku wprowadza się następujące zmiany:
1)
lp. 21 otrzymuje brzmienie:
21BIFENTRYNA(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ilometylu10,0

5,0

chmiel (suszony)

herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)

2,0sałata i podobne
1,0warzywa kapustne głowiaste
0,5pszenica, jęczmień, owies i pszenżyto, truskawki (inne niż dziko rosnące), fasolka warzywna (ze strąkami)
0,3owoce ziarnkowe, jeżyny, maliny
0,2owoce pestkowe, winogrona, warzywa kapustne kwiatostanowe, oberżyna, papryka, pomidory
0,1tłuszcz bydlęcy4), owoce cytrusowe, banany, ogórki, cukinie, korniszony, groszek warzywny (ze strąkami), nasiona roślin oleistych
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4)
0,01mleko5) i jaja6)
2)
lp. 22 otrzymuje brzmienie:
22BINAPAKRYL3-metylobut-2-enian

2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu

0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
3)
lp. 26 otrzymuje brzmienie:
26BROMOPROPYLAT4,4'-dibromobenzilan izopropylu2,0owoce cytrusowe, owoce ziarnkowe, winogrona
1,0pomidory, fasolka warzywna (ze strąkami)
0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) i zboża
4)
dodaje się lp. 48a w brzmieniu:
48a1,2-DICHLOROETAN0,1materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
0,02nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
5)
lp. 65 otrzymuje brzmienie:
65DINOSEB4,6-dinitro-2-sec-butylofenol0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,01zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
6)
lp. 75 otrzymuje brzmienie:
75FAMOKSADON2,0winogrona
1,0pomidory
0,3melony
0,2oberżyna, ogórki, cukinie, korniszony, jęczmień
0,1pozostałe zboża
0,05materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6), nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) i chmiel (suszony)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, kukurydza, ryż
7)
lp. 109 otrzymuje brzmienie:
109KAPTAFOLN-(1,1,2,2-tetrachloro-etylotio)-cykloheks-4-eno-1,2-dikarboksyimid0,1herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
8)
dodaje się lp. 146a w brzmieniu:
146aNITROFENEster 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy0,02nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,01zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
9)
dodaje się lp. 182a w brzmieniu:
182aTLENEK ETYLENU(suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu)0,2nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,02zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
0,1pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z wyjątkiem lp. 21 i 75 załącznika do rozporządzenia w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem, które wchodzą w życie z dniem 25 marca 2005 r.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia:

1) dyrektywy nr 2004/59/WE z dnia 23 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG odnośnie maksymalnych poziomów pozostałości bromopropylatu (Dz. Urz. UE L 120 z 24.04.2004);

2) dyrektywy nr 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG odnośnie do maksymalnych poziomów pozostałości określonych pestycydów, których stosowanie jest zakazane we Wspólnocie Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);

3) dyrektywy nr 2004/95/WE z dnia 24 września 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG odnośnie maksymalnych poziomów pozostałości bifentryny i famoksadonu (Dz. Urz. UE L 301 z 28.09.2004).

3) Zmiany tekstu wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.

4) W przypadku materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego o wagowo wyrażonej zawartości tłuszczu nie większej niż 10 % dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin odnoszą się do całej masy materiału paszowego, licząc kości; w tym przypadku dopuszczalną zawartością pozostałości środka ochrony roślin jest jedna dziesiąta określonej wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, nie mniejsza jednak niż 0,01 mg/kg.

5) W przypadku oznaczania dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w surowym pełnym mleku pochodzącym od krów jako podstawę do obliczeń bierze się 4 % wagową zawartość tłuszczu. W przypadku mleka surowego pełnego pochodzącego od innych zwierząt gospodarskich oznacza się niższe poziomy dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin od wziętej za podstawę zawartości tłuszczu.

Dla przetworów mlecznych:

- przy wagowej zawartości tłuszczu nie większej niż 2 % - dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wynosi połowę określonej wartości dla mleka surowego pełnego,

- przy wagowej zawartości tłuszczu większej niż 2 % - dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu; w takich przypadkach dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin są 25 razy wyższe od określonej wartości dla mleka surowego pełnego.

6) W przypadku jaj i produktów z jaj zawierających więcej niż 10 % tłuszczu dopuszczalną zawartość pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu. W tym przypadku dopuszczalne poziomy zawartości pozostałości są 10 razy wyższe od dopuszczalnych poziomów pozostałości dla świeżych jaj.