§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.88.749

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 maja 2005 r.
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 kwietnia 2004 r. w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach (Dz. U. Nr 83, poz. 771 i Nr 285, poz. 2864) w załączniku wprowadza się następujące zmiany:
1)
lp. 9 otrzymuje brzmienie:
9AZOKSYSTROBINAmetylo (E)-2-2- [6- (2-cyjanofenoksy) pirimidyno-4-20

5,0

chmiel (suszony)

seler naciowy, ryż, warzywa kapustne liściaste

yloksy]fenyl-3- metoksyakrylan3,0sałata i podobne, świeże zioła, jeżyny, maliny
2,0truskawki (inne niż dziko rosnące), banany, pomidory, papryka, oberżyna, winogrona, cebula dymka
1,0karczochy, ogórki, cukinie, korniszony, fasolka warzywna (ze strąkami), owoce cytrusowe
0,5melony, arbuzy, kabaczki, brokuły, groszek warzywny (ze strąkami), nasiona soi, nasiona rzepaku, kalafiory
0,3owies, żyto, pszenżyto, jęczmień, pszenica, kapusta głowiasta, bulwa selera
0,2groszek warzywny (bez strąków), marchew karotka, chrzan, pasternak, fasolka warzywna (bez strąków), korzeń pietruszki, salsefia, kalarepa, endywia
0,1brukselka, nasiona warzyw strączkowych, por, orzechy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego 4)
0,01mleko 5)
2)
lp. 80 otrzymuje brzmienie:
80FENHEKSAMID2',3'-dichloro-4'- hydroksy-1-metylocykloheksanokarboksa-nilid30,0sałata
10,0owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną), kiwi
5,0wiśnie, czereśnie, truskawki (inne niż dziko rosnące), winogrona, owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki), morele, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy)
2,0papryka
1,0pomidory, śliwki, oberżyna, ogórki, cukinie, korniszony
0,1nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko 5), jaja 6)
3)
lp. 82 otrzymuje brzmienie:
82FENPROPIMORF(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo) - 2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina10,0chmiel (suszony)
2,0banany
1,0truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące -jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną, czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki)
0,5jęczmień, pszenica, owies, żyto, pszenżyto, orkisz, brukselka, por
0,3wątroba bydlęca, kóz, świń i owiec
0,1herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05inne zboża, nerki bydlęce, kóz, świń i owiec, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego
0,02mięso bydlęce, kóz, świń i owiec
0,01pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko 5), jaja 6)
4)
lp. 104 otrzymuje brzmienie:
104IPROWALIKARBizopropylo 2-metyl-1-[(1-p-tolyletyl)karbamoilo]-(S)-propylokarbaminian 2,0winogrona
1,0pomidory, sałata i podobne
0,2melony, arbuzy
0,1cebula, ogórki, korniszony, cukinie, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
5)
lp. 127-131 otrzymują brzmienie:
127MANEBMANEB, MANKOZEB,25,0chmiel (suszony)
METIRAM, PROPINEB, ZINEB - (suma wyrażona jako CS2)
5,0porzeczki, świeże zioła, oliwki, sałata i podobne, agrest, owoce cytrusowe
128MANKOZEB3,0owoce ziarnkowe, por, pomidory
2,0morele, korniszony, truskawki (inne niż dziko rosnące), jęczmień, owies, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), rzodkiewki, winogrona, cukinie, jarmuż, warzywa psiankowate (inne niż pomidory)
129METIRAM1,0warzywa kapustne kwiatostanowe, fasolka warzywna (ze strąkami), groszek warzywny (ze strąkami), wiśnie, czereśnie, warzywa kapustne głowiaste, śliwki, żyto, pszenica, cebula dymka
0,5warzywa kapustne liściaste (inne niż jarmuż), melony, kabaczki, arbuzy, ogórki (z wyjątkiem korniszonów), czosnek, nasiona rzepaku, cebula szalotka, cebula, seler naciowy
130PROPINEB0,3rukiew wodna
0,2endywia, marchew karotka, bulwa selera, salsefia
131ZINEB0,1ziemniaki, fasolka warzywna (bez strąków), groszek warzywny (bez strąków), kalarepa, nasiona roślin oleistych (z wyjątkiem nasion rzepaku), orzechy, herbata (suszone liście fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6)
6)
lp. 134 otrzymuje brzmienie:
134METALAKSYLMETALAKSYL, w tym inne mieszaniny izomerów 10,0chmiel (suszony)
składowych zawierające METALAKSYL M2,0winogrona na wino, sałata
(suma izomerów)1,0winogrona spożywcze, owoce ziarnkowe, kapusta głowiasta, świeże zioła, cykoria
0,5papryka, czosnek, owoce cytrusowe, truskawki (inne niż dziko rosnące), ogórki, cebula szalotka, cebula, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4)
0,3endywia
0,2pomidory, jarmuż, melony, por, arbuzy, cebula dymka
0,1warzywa kapustne kwiatostanowe, marchew karotka, pasternak, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, mleko 5), jaja6)
7)
lp. 138 i 139 otrzymują brzmienie:
138METOMYLS-metylo-N-(metylokarbamoiloksy) tioacetamid10,0

2,0

chmiel (suszony)

sałata, szpinak i podobne, świeże zioła

1,0cytryny, limonki, mandarynki (w tym klementynki i inne hybrydy), winogrona spożywcze
0,5grejpfruty, pomarańcze, pomelo, śliwki, rzodkiewki, pomidory, oberżyna
139TIODIKARB3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia-4,7,9,12-tetraazapentadeka-3,12-dieno-6,10-dion (suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako metomyl)0,2owoce ziarnkowe, morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), brokuły
0,1wiśnie, czereśnie, orzeszki ziemne, nasiona soi, nasiona bawełny, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża
0,02materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko 5), jaja6)
8)
lp. 146 otrzymuje brzmienie:
146MYCHLOBUTANIL2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1- ilometylo)heksylokarbonitryl5,0 sałata roszponka
3,0owoce cytrusowe
2,0banany, chmiel (suszony)
1,0wiśnie, czereśnie, winogrona, truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, agrest, porzeczki)
0,5owoce ziarnkowe, śliwki, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy), papryka, karczochy
0,3pomidory, morele, oberżyna
0,2marchew karotka, melony, kabaczki, arbuzy, chrzan, pasternak, korzeń pietruszki
0,1ogórki, cukinie, korniszony
0,05orzechy, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,02pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża
0,01materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko 5), jaja6)
9)
lp. 154 otrzymuje brzmienie:
154PENKONAZOL(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)0,5porzeczki, chmiel (suszony)
pentylo]-1H-1,2,4-triazol0,2owoce ziarnkowe, winogrona, karczochy
0,1morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), melony, kabaczki, arbuzy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis)
0,05zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), jaja6)
0,01mleko5)