§ 1. - Zm.: rozporządzenie w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2005.88.749
Akt jednorazowy Wersja od: 19 maja 2005 r.
§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 kwietnia 2004 r. w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach (Dz. U. Nr 83, poz. 771 i Nr 285, poz. 2864) w załączniku wprowadza się następujące zmiany:1)
lp. 9 otrzymuje brzmienie:9 | AZOKSYSTROBINA | metylo (E)-2-2- [6- (2-cyjanofenoksy) pirimidyno-4- | 20 5,0 | chmiel (suszony) seler naciowy, ryż, warzywa kapustne liściaste |
yloksy]fenyl-3- metoksyakrylan | 3,0 | sałata i podobne, świeże zioła, jeżyny, maliny | ||
2,0 | truskawki (inne niż dziko rosnące), banany, pomidory, papryka, oberżyna, winogrona, cebula dymka | |||
1,0 | karczochy, ogórki, cukinie, korniszony, fasolka warzywna (ze strąkami), owoce cytrusowe | |||
0,5 | melony, arbuzy, kabaczki, brokuły, groszek warzywny (ze strąkami), nasiona soi, nasiona rzepaku, kalafiory | |||
0,3 | owies, żyto, pszenżyto, jęczmień, pszenica, kapusta głowiasta, bulwa selera | |||
0,2 | groszek warzywny (bez strąków), marchew karotka, chrzan, pasternak, fasolka warzywna (bez strąków), korzeń pietruszki, salsefia, kalarepa, endywia | |||
0,1 | brukselka, nasiona warzyw strączkowych, por, orzechy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego 4) | |||
0,01 | mleko 5) |
2)
lp. 80 otrzymuje brzmienie:80 | FENHEKSAMID | 2',3'-dichloro-4'- hydroksy-1-metylocykloheksanokarboksa-nilid | 30,0 | sałata |
10,0 | owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną), kiwi | |||
5,0 | wiśnie, czereśnie, truskawki (inne niż dziko rosnące), winogrona, owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki), morele, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy) | |||
2,0 | papryka | |||
1,0 | pomidory, śliwki, oberżyna, ogórki, cukinie, korniszony | |||
0,1 | nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony) | |||
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko 5), jaja 6) |
3)
lp. 82 otrzymuje brzmienie:82 | FENPROPIMORF | (+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo) - 2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina | 10,0 | chmiel (suszony) |
2,0 | banany | |||
1,0 | truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące -jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną, czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki) | |||
0,5 | jęczmień, pszenica, owies, żyto, pszenżyto, orkisz, brukselka, por | |||
0,3 | wątroba bydlęca, kóz, świń i owiec | |||
0,1 | herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
0,05 | inne zboża, nerki bydlęce, kóz, świń i owiec, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego | |||
0,02 | mięso bydlęce, kóz, świń i owiec | |||
0,01 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko 5), jaja 6) |
4)
lp. 104 otrzymuje brzmienie:104 | IPROWALIKARB | izopropylo 2-metyl-1-[(1-p-tolyletyl)karbamoilo]-(S)-propylokarbaminian | 2,0 | winogrona |
1,0 | pomidory, sałata i podobne | |||
0,2 | melony, arbuzy | |||
0,1 | cebula, ogórki, korniszony, cukinie, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony) | |||
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża |
5)
lp. 127-131 otrzymują brzmienie:127 | MANEB | MANEB, MANKOZEB, | 25,0 | chmiel (suszony) |
METIRAM, PROPINEB, ZINEB - (suma wyrażona jako CS2) | ||||
5,0 | porzeczki, świeże zioła, oliwki, sałata i podobne, agrest, owoce cytrusowe | |||
128 | MANKOZEB | 3,0 | owoce ziarnkowe, por, pomidory | |
2,0 | morele, korniszony, truskawki (inne niż dziko rosnące), jęczmień, owies, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), rzodkiewki, winogrona, cukinie, jarmuż, warzywa psiankowate (inne niż pomidory) | |||
129 | METIRAM | 1,0 | warzywa kapustne kwiatostanowe, fasolka warzywna (ze strąkami), groszek warzywny (ze strąkami), wiśnie, czereśnie, warzywa kapustne głowiaste, śliwki, żyto, pszenica, cebula dymka | |
0,5 | warzywa kapustne liściaste (inne niż jarmuż), melony, kabaczki, arbuzy, ogórki (z wyjątkiem korniszonów), czosnek, nasiona rzepaku, cebula szalotka, cebula, seler naciowy | |||
130 | PROPINEB | 0,3 | rukiew wodna | |
0,2 | endywia, marchew karotka, bulwa selera, salsefia | |||
131 | ZINEB | 0,1 | ziemniaki, fasolka warzywna (bez strąków), groszek warzywny (bez strąków), kalarepa, nasiona roślin oleistych (z wyjątkiem nasion rzepaku), orzechy, herbata (suszone liście fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) |
6)
lp. 134 otrzymuje brzmienie:134 | METALAKSYL | METALAKSYL, w tym inne mieszaniny izomerów | 10,0 | chmiel (suszony) |
składowych zawierające METALAKSYL M | 2,0 | winogrona na wino, sałata | ||
(suma izomerów) | 1,0 | winogrona spożywcze, owoce ziarnkowe, kapusta głowiasta, świeże zioła, cykoria | ||
0,5 | papryka, czosnek, owoce cytrusowe, truskawki (inne niż dziko rosnące), ogórki, cebula szalotka, cebula, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4) | |||
0,3 | endywia | |||
0,2 | pomidory, jarmuż, melony, por, arbuzy, cebula dymka | |||
0,1 | warzywa kapustne kwiatostanowe, marchew karotka, pasternak, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, mleko 5), jaja6) |
7)
lp. 138 i 139 otrzymują brzmienie:138 | METOMYL | S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy) tioacetamid | 10,0 2,0 | chmiel (suszony) sałata, szpinak i podobne, świeże zioła |
1,0 | cytryny, limonki, mandarynki (w tym klementynki i inne hybrydy), winogrona spożywcze | |||
0,5 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo, śliwki, rzodkiewki, pomidory, oberżyna | |||
139 | TIODIKARB | 3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia-4,7,9,12-tetraazapentadeka-3,12-dieno-6,10-dion (suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako metomyl) | 0,2 | owoce ziarnkowe, morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), brokuły |
0,1 | wiśnie, czereśnie, orzeszki ziemne, nasiona soi, nasiona bawełny, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża | |||
0,02 | materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko 5), jaja6) |
8)
lp. 146 otrzymuje brzmienie:146 | MYCHLOBUTANIL | 2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1- ilometylo)heksylokarbonitryl | 5,0 | sałata roszponka |
3,0 | owoce cytrusowe | |||
2,0 | banany, chmiel (suszony) | |||
1,0 | wiśnie, czereśnie, winogrona, truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, agrest, porzeczki) | |||
0,5 | owoce ziarnkowe, śliwki, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy), papryka, karczochy | |||
0,3 | pomidory, morele, oberżyna | |||
0,2 | marchew karotka, melony, kabaczki, arbuzy, chrzan, pasternak, korzeń pietruszki | |||
0,1 | ogórki, cukinie, korniszony | |||
0,05 | orzechy, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
0,02 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego i zboża | |||
0,01 | materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko 5), jaja6) |
9)
lp. 154 otrzymuje brzmienie:154 | PENKONAZOL | (RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo) | 0,5 | porzeczki, chmiel (suszony) |
pentylo]-1H-1,2,4-triazol | 0,2 | owoce ziarnkowe, winogrona, karczochy | ||
0,1 | morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), melony, kabaczki, arbuzy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
0,05 | zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), jaja6) | |||
0,01 | mleko5) |