Zm.: rozporządzenie w sprawie ceł i pozwoleń na towary przywożone i na towary wywożone w niehandlowym obrocie towarowym z zagranicą oraz zasad klasyfikacji taryfowej tych towarów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1989.62.377

Akt jednorazowy
Wersja od: 24 listopada 1989 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA WSPÓŁPRACY GOSPODARCZEJ Z ZAGRANICĄ
z dnia 17 listopada 1989 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ceł i pozwoleń na towary przywożone i na towary wywożone w niehandlowym obrocie towarowym z zagranicą oraz zasad klasyfikacji taryfowej tych towarów.

Na podstawie art. 11 ust. 2 i 3 oraz art. 15 ust. 2 pkt 2 i ust. 3 ustawy z dnia 26 marca 1975 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1984 r. Nr 57, poz. 290, z 1987 r. Nr 33, poz. 181 i z 1989 r. Nr 35, poz. 193) zarządza się, co następuje:
W taryfie celnej przywozowej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Współpracy Gospodarczej z Zagranicą z dnia 15 grudnia 1988 r. w sprawie ceł i pozwoleń na towary przywożone i na towary wywożone w niehandlowym obrocie towarowym z zagranicą oraz zasad klasyfikacji taryfowej tych towarów (Dz. U. Nr 40, poz. 322 i z 1989 r. Nr 53, poz. 318), wprowadza się następujące zmiany:
1)
pozycja 13 otrzymuje brzmienie ustalone w załączniku do niniejszego rozporządzenia,
2)
dodaje się nową pozycję 14 w brzmieniu ustalonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia,
3)
dotychczasowe pozycje 14, 15, 16 i 17 otrzymują odpowiednio oznaczenie pozycji 15, 16, 17 i 18, przy czym w pozycji 18 wyrazy "1-16" zastępuje się wyrazami "1-17".
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 27 listopada 1989 r.

ZAŁĄCZNIK

Symbol Systematycznego wykazu wyrobówPozycja taryfy celnej i nazwa towaruPodstawy wymiaru cła
jednostka miary towarucło w złotych od jednostki miary towaru
1234
2442

2443

247

13. Spirytus (alkohol etylowy)

rektyfikowany; wyroby spirytusowe

czyste i gatunkowe, wyroby winiarskie

i piwo:

2483 1) spirytus (alkohol etylowy)

rektyfikowany i butelkowy

l65.000
2) wyroby spirytusowe czyste i

gatunkowe: likiery, wódki czyste i

gatunkowe, kremy, koniaki, araki

itp.

l30.000
3) wyroby winiarskie: wina owocowe,

aperitify, koktajle, kordiały, wina

gronowe, wermuty, szampany, miody

pitne itp.

l 4.000
4) piwol 2.000
2543-414. Kawa naturalna i ekstrakty kawy

naturalnej:

2543-5 1) kawa naturalna:
2543-6 a) w ilości do 2 kgkgbez cła
b) pozostałekg 5.000
2) ekstrakty kawy naturalnej:
a) w ilości do 1 kgkgbez cła
b) pozostałekg10.000