Art. 1. - Zm.: rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 11 lipca 1932 r. o monopolu spirytusowym, opodatkowaniu kwasu octowego i drożdży oraz sprzedaży napojów alkoholowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1945.12.67

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 kwietnia 1945 r.
Art.  1.

Art. 57 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 11 lipca 1932 r. o monopolu spirytusowym, opodatkowaniu kwasu octowego i drożdży oraz sprzedaży napojów alkoholowych (Dz. U. R. P. Nr 63, poz. 586), z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie następujące:

"1) Drożdże, nadające się do wypieku (piekarniane), wyrabiane w kraju lub sprowadzane z zagranicy, podlegają normalnie podatkowi spożywczemu w wysokości 1.490 zł od 1 kg, na cele zaś określone szczegółowo w rozporządzeniu Ministra Skarbu - zniżonemu podatkowi spożywczemu w wysokości 10 zł od 1 kg.

2) Drożdże piekarniane mogą być wydawane do obrotu tylko w stanie prasowanym.

3) Podatek spożywczy pobiera się przez oklejanie opakowań drożdży opaskami podatkowymi. Drożdży nieopatrzonych opaskami podatkowymi nie wolno wypuszczać do wolnego obrotu.

4) Władza skarbowa drugiej instancji może zezwalać na wydawanie z wytwórni drożdży piekarnianych, przeznaczonych do celów leczniczych lub przetwórczych, w stanie płynnym.

5) Minister Skarbu w porozumieniu z Ministrem Przemysłu oraz Ministrem Aprowizacji i Handlu jest uprawniony do określania w drodze rozporządzeń ceny drożdży".