Zm.: rozporządzenie o pomieszczeniach i urządzeniach zakładów mleczarskich oraz o zawodowym przygotowaniu kierowników tych zakładów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.34.294

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 maja 1938 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I REFORM ROLNYCH
z dnia 27 kwietnia 1938 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu w sprawie zmiany rozporządzenia o pomieszczeniach i urządzeniach zakładów mleczarskich oraz o zawodowym przygotowaniu kierowników tych zakładów.

Na podstawie art. 2 ust. (1) ustawy z dnia 22 kwietnia 1936 r. o mleczarstwie (Dz. U. R. P. Nr 35, poz. 272) zarządzam co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Reform Rolnych z dnia 15 października 1936 r. wydanym w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu o pomieszczeniach i urządzeniach zakładów mleczarskich oraz o zawodowym przygotowaniu kierowników tych zakładów (Dz. U. R. P. Nr 82, poz. 568) wprowadza się zmiany następujące:
1)
§ 29 otrzymuje brzmienie:

"(1) Za szkoły mleczarskie w rozumieniu niniejszego rozporządzenia uważa się zorganizowane na podstawie ustawy z dnia 11 marca 1932 r. o ustroju szkolnictwa (Dz. U. R. P. Nr 38, poz. 389) szkoły przetwórstwa mleczarskiego, roczne kursy mleczarskie i półtoraroczne kursy serowarskie - państwowe lub prywatne, posiadające uprawnienia szkół albo kursów państwowych oraz Państwową Szkołę Mleczarską w Rzeszowie, Szkołę Mleczarską Wielkopolskiej Izby Rolniczej we Wrześni, Szkołę Mleczarską w Szafarni, b. Kursy Mleczarskie w Liskowie oraz 6-miesięczne kursy mleczarskie w latach 1931/32, 1932/33 i 1933/34 Krajowego Związku Mleczarskiego "Masłosojuz" i Szkołę Mleczarską tegoż związku w Stryju.

(2) Za równoznaczne z ukończeniem szkoły mleczarskiej uważa się ukończenie polskiej szkoły akademickiej, na której były wykładane przedmioty z zakresu technologii przemysłu fermentacyjnego, lub posiadanie uznanego w Państwie Polskim dyplomu takiejże zagranicznej szkoły akademickiej.";

2)
§ 31 otrzymuje brzmienie:

"(1) Osoby, które między 1 listopada 1936 r. a 15 maja 1938 r. były kierownikami technicznymi mleczarni, maślarni lub serowni zgłoszonych do właściwej izby rolniczej celem zarejestrowania, mają ukończoną co najmniej szkołę powszechną I stopnia i co najmniej pięć lat pracowały w mleczarni, maślarni lub serowni, a których zawodowe przygotowanie nie odpowiada wymaganiom określonym w §§ 27 - 30 - o ile chcą zajmować stanowiska kierowników technicznych mleczarni, maślarni lub serowni po dniu 1 lipca 1939 r. obowiązane są przed tym terminem złożyć egzamin przed jedną z komisyj egzaminacyjnych utworzonych przy szkołach, wymienionych w § 29 ust. (1) lub przy szkołach akademickich, na których są wykładane przedmioty z zakresu technologii przemysłu fermentacyjnego.

(2) Osoby, które ukończyły 35 rok życia, pracowały w zawodzie mleczarskim co najmniej 10 lat i między 1 listopada 1936 r. a 15 maja 1938 r. były kierownikami technicznymi mleczarni, maślarni lub serowni, zgłoszonych do właściwej izby rolniczej celem zarejestrowania - izba rolnicza może zwolnić od egzaminu przewidzianego w ust. (1).

(3) Te spośród osób określonych w ust. (1), które nie ukończyły szkoły powszechnej I stopnia i nie odbyły co najmniej pięcioletniej praktyki w mleczarni, maślarni lub serowni, powinny do dnia 1 lipca 1939 r. uzupełnić przygotowanie zawodowe stosownie do wymagań §§ 27 - 29.";

3)
§ 32 otrzymuje brzmienie:

"Te spośród osób wymienionych w § 31, które do dnia 1 lipca 1939 r. nie złożą egzaminu z wynikiem dodatnim (ust. 1), nie uzyskają zwolnienia od egzaminu (ust. 2) lub nie uzupełnią zawodowego przygotowania (ust. 3), nie będą mogły po tym terminie zajmować stanowisk technicznych kierowników zakładów mleczarskich.".

Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem 16 maja 1938 r.