Zm.: rozporządzenie o barwieniu artykułów żywności i przedmiotów użytku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1953.9.30

Akt jednorazowy
Wersja od: 3 września 1953 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 7 stycznia 1953 r.
zmieniające rozporządzenie o barwieniu artykułów żywności i przedmiotów użytku.

Na podstawie art. 8 lit. c) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. Nr 36, poz. 343 z późniejszymi zmianami) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 20 stycznia 1930 r. o barwieniu artykułów żywności i przedmiotów użytku (Dz. U. z 1930 r. Nr 5, poz. 45 i Nr 62, poz. 493, z 1936 r. Nr 67, poz. 490, z 1938 r. Nr 26, poz. 239, z 1939 r. Nr 63, poz. 421 i z 1949 r. Nr 40, poz. 288) wprowadza się następującą zmianę:

w § 6 lit. B dodaje się pkt 29-31 w brzmieniu:

"29) Barwnik mandarynkowy - sól sodowa kwasu dwuazo-paraaminosalicylowego i sulfofenylometylopyrazolonu;

30) Barwnik porzeczkowy - sól sodowa kwasu dwuazo-para-aminosalicylowego i kwasu Neville-Winthera;

31) Barwnik morelowy - sól sodowa kwasu dwuazo-para-aminosalicylowego i kwasu Schäffera".

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 § 1 zmieniony przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 sierpnia 1953 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.53.40.178).