Zm.: rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r. o konserwowaniu artykułów żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1959.26.165

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 kwietnia 1959 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 20 marca 1959 r.
zmieniające rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r. o konserwowaniu artykułów żywności.

Na podstawie art. 8 lit. a) i c) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 i z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r. o konserwowaniu artykułów żywności (Dz. U. z 1931 r. Nr 68, poz. 559, z 1932 r. Nr 36, poz. 373, z 1934 r. Nr 61, poz. 521, z 1939 r. Nr 63, poz. 422, z 1949 r. Nr 40, poz. 289 i z 1951 r. Nr 19, poz. 158) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 4 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) środki konserwujące, dopuszczalne jedynie z ograniczeniami, mianowicie: saletra, kwas siarkawy, kwas benzoesowy i jego sole oraz estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego, kwas mrówkowy, azotyn sodowy, kwas borowy, tymol, toluen";

2)
w § 5 dodaje się pkt 7 w brzmieniu:
"7)a)kwas borowy podpuszczka do produkcji

serów

10,0 mg/ml,
b)tymol " 0,7 mg/ml,
c)toluen " 4,4 mg/ml".
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.