Zm.: rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r. o konserwowaniu artykułów żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1949.40.289

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 lipca 1949 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 18 czerwca 1949 r.
w sprawie zmiany rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r. o konserwowaniu artykułów żywności.

Na podstawie art. 8 pkt a), c) i e) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342 oraz z 1946 r. Nr 5, poz. 44) w porozumieniu z Ministrami Handlu Wewnętrznego oraz Przemysłu Rolnego i Spożywczego zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r. wydanym w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu o konserwowaniu artykułów żywności (Dz. U. R. P. z 1931 r. Nr 68, poz. 559, z 1932 r. Nr 36, poz. 373, z 1934 r. Nr 61, poz. 521 i z 1939 r. Nr 63, poz. 422) wprowadza się zmiany następujące:
1)
§ 5 pkt 2 otrzymuje brzmienie:
"Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)wino0,4 g SO2 w stanie związanym, z czego 0,06 g SO2 wolnego na 1 litr produktu
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)owoce suszone0,125 g na 100 g produktu
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)warzywa suszone0,125 g na 100 g produktu
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)soki owocowe przechowywane 4 – 6 tygodni0,1 g na 100 g produktu
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)soki owocowe przechowywane dłużej niż 6 tygodni0,125 g na 100 g produktu
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)świeże owoce utrwalone zalewą kwasową (z wyjątkiem wiśni)0,2 g na 100 g produktu
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)wiśnie utrwalone zalewą kwasową0,3 g na 100 g produktu
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)miąższe i przeciery z owoców parowanych lub podgotowywanych (i wychłodzonych)0,125 g na 100 g produktu
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)galaretujące soki owocowe i zagęszczone soki galaretujące0,125 g na 100 g produktu";
2)
w § 6 dodaje się drugi ustęp treści następującej:

"W przypadku użycia jednego ze środków wyszczególnionych w §§ 4 i 5 do konserwowania danego produktu wytwórca jest obowiązany do umieszczenia na etykiecie oznaczenia, że produkt jest »konserwowany«".

Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.