§ 1. - Zm.: rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r. o konserwowaniu artykułów żywności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1949.40.289
Akt jednorazowy Wersja od: 12 lipca 1949 r.
§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r. wydanym w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu o konserwowaniu artykułów żywności (Dz. U. R. P. z 1931 r. Nr 68, poz. 559, z 1932 r. Nr 36, poz. 373, z 1934 r. Nr 61, poz. 521 i z 1939 r. Nr 63, poz. 422) wprowadza się zmiany następujące: 1)
§ 5 pkt 2 otrzymuje brzmienie:"Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) | wino | 0,4 g SO2 w stanie związanym, z czego 0,06 g SO2 wolnego na 1 litr produktu |
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) | owoce suszone | 0,125 g na 100 g produktu |
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) | warzywa suszone | 0,125 g na 100 g produktu |
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) | soki owocowe przechowywane 4 – 6 tygodni | 0,1 g na 100 g produktu |
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) | soki owocowe przechowywane dłużej niż 6 tygodni | 0,125 g na 100 g produktu |
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) | świeże owoce utrwalone zalewą kwasową (z wyjątkiem wiśni) | 0,2 g na 100 g produktu |
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) | wiśnie utrwalone zalewą kwasową | 0,3 g na 100 g produktu |
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) | miąższe i przeciery z owoców parowanych lub podgotowywanych (i wychłodzonych) | 0,125 g na 100 g produktu |
Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) | galaretujące soki owocowe i zagęszczone soki galaretujące | 0,125 g na 100 g produktu"; |
2)
w § 6 dodaje się drugi ustęp treści następującej:"W przypadku użycia jednego ze środków wyszczególnionych w §§ 4 i 5 do konserwowania danego produktu wytwórca jest obowiązany do umieszczenia na etykiecie oznaczenia, że produkt jest »konserwowany«".