Zm.: rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych o konserwowaniu artykułów żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1951.19.158

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 kwietnia 1951 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 8 marca 1951 r.
zmieniające rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych o konserwowaniu artykułów żywności.

Na podstawie art. 8 pkt a) i c) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 i z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 24 czerwca 1931 r., wydanym w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu, o konserwowaniu artykułów żywności (Dz. U. R. P. z 1931 r. Nr 68, poz. 559, z 1932 r. Nr 36, poz. 373, z 1934 r. Nr 61, poz. 521, z 1939 r. Nr 63, poz. 422 i z 1949 r. Nr 40, poz. 289) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 4 pkt 2 po wyrazach "kwas benzoesowy i jego sole" dodaje się:

"oraz estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego",

2)
w § 5 dodaje się pkt 6 w brzmieniu:

"6) estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego przetwory owocowe i warzywne 0,1 g na 100 g produktu,

estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego margaryna

0,1 g na 100 g produktu,

estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego konserwy rybne

0,1 g na 100 g produktu,

estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego żelatyna do wyrobu sztucznych jelit 0,2 g na 100 g produktu".

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.