Zm.: rozporządzenie Ministra Rolnictwa z dnia 5 lutego 1931 r. w sprawie badania mięsa wprowadzonego (przywożonego) z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1947.41.205

Akt jednorazowy
Wersja od: 6 czerwca 1947 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA i REFORM ROLNYCH
z dnia 17 maja 1947 r.
wydane w porozumieniu z Ministrami: Administracji Publicznej, Ziem Odzyskanych, Skarbu, Zdrowia, Komunikacji oraz Poczt i Telegrafów o zmianie rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 5 lutego 1931 r. w sprawie badania mięsa wprowadzonego (przywożonego) z zagranicy.

Na podstawie art. 22, 27-29 i 41 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa (Dz. U. R. P. z 1933 r. Nr 60, poz. 454 i z 1938 r. Nr 18, poz. 132) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa z dnia 5 lutego 1931 r. w sprawie badania mięsa wprowadzonego (przywożonego) z zagranicy (Dz. U. R. P. z 1931 r. Nr 54, poz. 443 i z 1934 r. Nr 110, poz. 988) wprowadza się zmiany następujące:
1)
w § 5 ustęp pierwszy otrzymuje brzmienie:

"Do wprowadzenia mięsa z zagranicy wyznacza się następujące stacje wejściowe:

1. Gdańsk,

2. Gdynia,

3. Elbląg,

4. Szczecin Port,

5. Szczecin-Gumience,

6. Kołobrzeg,

7. Kostrzyn,

8. Rzepin,

9. Zgorzelec,

10. Zebrzydowice,

11. Cieszyn,

12. Przemyśl,

13. Chełm Lubelski,

14. Terespol,

15. Kuźnica Grodzieńska,

16. Korsze."

2)
§ 10 otrzymuje brzmienie:

"Do przeprowadzenia badania mięsa wprowadzonego z zagranicy wyznacza się jako stacje badania następujące rzeźnie:

1. Rzeźnia Miejska w Katowicach,

2. Rzeźnia Miejska w Bytomiu,

3. Rzeźnia Miejska we Wrocławiu,

4. Rzeźnia Miejska w Krakowie,

5. Rzeźnia Miejska w Szczecinie,

6. Rzeźnia Miejska w Gdańsku,

7. Rzeźnia Miejska w Gdyni,

8. Rzeźnia Miejska w Poznaniu,

9. Rzeźnia Miejska w Warszawie,

10. Rzeźnia Miejska w Łodzi,

11. Rzeźnia Miejska w Lublinie,

12. Rzeźnia Miejska w Olsztynie."

3)
W załączniku Nr 2 powołanego rozporządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 5 lutego 1931 r. - taryfa opłat za badanie mięsa wprowadzonego z zagranicy -
a)
§ 1 otrzymuje brzmienie:

"§ 1. Opłaty za urzędowe badanie mięsa wprowadzonego z zagranicy wynoszą:

1) od każdej sztuki mięsa wymienionego w pkt 1-6 § 1 rozporządzenia:

a) bydła rogatego - 120 zł,

b) świni - 80 zł,

c) cielęcia (do 50 kg wagi) - 40 zł,

d) owcy i kozy - 20 zł,

2) od każdego kilograma wymienionego w pkt 7-11 § 1 rozporządzenia:

a) mięsa solonego, peklowanego itp. - 80 gr,

b) słoniny - 40 gr,

c) jelit - 100 gr.

Przy ustalaniu wagi mięsa należy stosować zasady obowiązujące w postępowaniu celnym. Każdy rozpoczęty kilogram liczy się za cały. Rozpoczęte dziesiątki groszy zaokrągla się wzwyż do 1 złotego.

Opłaty za badanie mięsa, wymienionego w pkt 2 paragrafu niniejszego, będą pobierane od całej przesyłki bez względu na to, czy badaniu poddano każdy kawałek mięsa lub pakunek, czy też stosowano badanie na wyrywkę. Bez względu na ilość pakunków opłata od całej jednolitej przesyłki nie może wynosić mniej niż 20 złotych.",

b)
§ 2 otrzymuje brzmienie:

"§ 2. Oprócz opłat, ustalonych w § 1 załącznika niniejszego, pobierane będą opłaty za przeprowadzenie szczegółowych badań.

Opłaty te wynoszą:

1) za badanie co do włośni:

a) od każdej sztuki świń - 30 zł,

b) od każdego kawałka mięsa (szynki, łopatki, polędwicy itp.) - 20 zł,

c) od każdego kawałka słoniny - 20 zł,

2) za badanie każdego kawałka mięsa pod względem dostatecznego solenia, peklowania oraz co do rozkładu gnilnego - 20 zł,

3) za każde badanie bakteriologiczne - 200 zł,

4) za badanie biologiczne każdego kawałka mięsa lub każdego pakunku

- 400 zł.

Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.