Zm.: rozporządzenie Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r. o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1952.12.75

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 marca 1952 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 10 grudnia 1951 r.
zmieniające rozporządzenie o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi.

Na podstawie art. 8 lit. a), b), d), e) i g) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 i z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r. o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. R. P. Nr 92, poz. 643 i z 1937 r. Nr 49, poz. 378) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 21 otrzymuje brzmienie:

"§ 21. (1) Nie uspołecznione sklepy (jatki) z mięsem końskim oraz z przetworami z mięsa końskiego lub z domieszką mięsa końskiego powinny mieścić się oddzielnie i być oznaczone wyraźnym napisem "sprzedaż mięsa końskiego" i rysunkiem głowy konia. W sklepach tych nie wolno sprzedawać mięsa i przetworów z mięsa innego rodzaju.

(2) Sprzedaż mięsa końskiego oraz przetworów z mięsa końskiego lub z domieszką mięsa końskiego w uspołecznionych sklepach (jatkach) powinna odbywać się w specjalnie wydzielonej na ten cel części sklepu (jatki) oznaczonej wyraźnym napisem "sprzedaż mięsa końskiego".

(3) Wszelkie przetwory z mięsa końskiego lub z domieszką mięsa końskiego powinny być oznaczone wyraźnym napisem "z mięsa końskiego", wybitym na plombie.

(4) Przetwory z mięsa końskiego mogą być wyrabiane tylko w specjalnie na ten cel przeznaczonych przetwórniach uspołecznionych lub w wydzielonych częściach innych uspołecznionych przetwórni.";

2)
w § 41 ust. 2 skreśla się pkt 1 lit. b) i pkt 2 lit. b).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.