§ 1. - Zm.: rozporządzenie Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r. o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi.
Dz.U.1952.12.75
Akt jednorazowy"§ 21. (1) Nie uspołecznione sklepy (jatki) z mięsem końskim oraz z przetworami z mięsa końskiego lub z domieszką mięsa końskiego powinny mieścić się oddzielnie i być oznaczone wyraźnym napisem "sprzedaż mięsa końskiego" i rysunkiem głowy konia. W sklepach tych nie wolno sprzedawać mięsa i przetworów z mięsa innego rodzaju.
(2) Sprzedaż mięsa końskiego oraz przetworów z mięsa końskiego lub z domieszką mięsa końskiego w uspołecznionych sklepach (jatkach) powinna odbywać się w specjalnie wydzielonej na ten cel części sklepu (jatki) oznaczonej wyraźnym napisem "sprzedaż mięsa końskiego".
(3) Wszelkie przetwory z mięsa końskiego lub z domieszką mięsa końskiego powinny być oznaczone wyraźnym napisem "z mięsa końskiego", wybitym na plombie.
(4) Przetwory z mięsa końskiego mogą być wyrabiane tylko w specjalnie na ten cel przeznaczonych przetwórniach uspołecznionych lub w wydzielonych częściach innych uspołecznionych przetwórni.";