Zm.: rozporządzenie Ministra Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1948.44.334

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 września 1948 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW APROWIZACJI ORAZ PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 15 września 1948 r.
o zmianie rozporządzenia Ministrów Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

Na podstawie art. 2 dekretu z dnia 27 czerwca 1946 r. o reglamentowanym zaopatrywaniu ludności w przedmioty powszedniego użytku (Dz. U. R. P. Nr 35, poz. 217) zarządza się, co następuje:
W rozporządzeniu Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi (Dz. U. R. P. Nr 72, poz. 455) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 1 otrzymuje brzmienie:

"§ 1. Zezwala się na wytwarzanie oraz dopuszcza się do obrotu następujące rodzaje wędlin i wyrobów wędliniarskich:

1.kiełbasę zwyczajną o zawartości:wieprzowiny 60%, wołowiny 20%, tłuszczu 20%,
2.kiełbasę krakowską"wieprzowiny chudej 80%, wołowiny 10%, tłuszczu 10%,
3.kiełbasę cytrynową"wieprzowiny przerośniętej 90%, wołowiny chudej 5%, tłuszczu przerośniętego 5%,
4.kiełbasę białą-surową"wieprzowiny przerośniętej 90%, tłuszczu 10%,
5.kiełbasę serdelową"wieprzowiny chudej żylastej 40%, wołowiny 20%, słoniny twardej nietoplistej 40%,
6.serdelki"wieprzowiny 65%, wołowiny 10%, tłuszczu twardego przerośniętego 25%,
7.metkę"wieprzowiny tłustej 60%, wołowiny 20%, wieprzowiny chudej 20%,
8.mortadelę"wieprzowiny chudej żylastej 70%, cielęciny 10%, słoniny skórowanej 20%,
9.parówki"wieprzowiny chudej z łopatek i golonek 40%, cielęciny lub bukatu 40%, tłuszczu nietoplistego 20%,
10.kiełbasę krakowską suchą"wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%,
11.kiszkę pasztetową"podgardla skórowanego 65%, wątroby wieprzowej 25%, kaszy - manny 10%,
12.pasztet"wieprzowiny chudej 40%, wołowiny lub cielęciny 10%, tłuszczu 25%, wątroby 25%,
13.kiszkę podgardlaną"bulki 20%, płuc 35%, mięsa krwistego 10%, wątroby surowej 5%, skwarek 10%, smalcu 10%, skórek słoninowych 10%,
14.kiszkę wątrobianą"otoczki, drobnego tłuszczu, podgardla skórowanego 25%, wątroby wieprzowej surowej 30%, podrób i innych mięs odpadkowych 45%,
15.kiszkę kaszaną"kaszy 15%, mięsa różnego odpadkowego 20%, płuc 25%, skórek słoninowych 15%, tłuszczu 7%, krwi 18%,
16.salceson włoski"głowy wieprzowej peklowanej 65%, golonki peklowanej 25%, skórek 10%,
17.salceson krwisty"krwi 15%, tłuszczu 30%, słoniny krajanej w kostkę 35%, skórek wieprzowych 10%, mięsa różnego odpadkowego 10%,
18.kiełbasę zwyczajną suchą o wysuszce do 35%"wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%,
19.kiełbasę jałowcową"wieprzowiny żylastej 10%, bukatu 10%, tłuszczu przerośniętego 20%, kawałków wieprzowiny 60%,
20.roladę ozorkową"ozorków 70%, tłuszczu 20%, skórek 10%,
21.roladę ryjkową"ryjków wieprzowych 60%, tłuszczu 35%, skórek wieprzowych 5%,
22.kabanosy"wieprzowiny 75%, tłuszczu wieprzowego 25%,
23.boczek wędzony surowy o wyglądzie i jakościo wyglądziei jakości- zwyczajnychhandlowych
24.boczek pieczony o wyglądzie i jakości""""
25.boczek gotowany o wyglądzie i jakości""""
26.goloneczki wieprzowe wędzone """"
27.słoninę wędzoną""""
28.szynki o wyglądzie i jakości""""
29.polędwicę""""
30.baleron""""
2)
§ 2 otrzymuje brzmienie:

"§ 2. Wzbronione są wytwarzanie i obrót:

kiełbasąserbską
"moskiewską
"tyrolską
"litewską
"królewską
"węgierską
"krajaną suchą
"krajaną surową
"wiejską suchą
kiełbaskamidwudziestkami
"dziesiątkami
"piątkami
roladąz prosięcia
"francuską
"figową
salamiwłoskim
"węgierskim
"niemieckim
polędwicą łososiową
słoniną węgierską
boczkiem faszerowanym
schabem pieczonym
oraz innymi wędlinami i wyrobami wędliniarskimi, nie wymienionymi w § 1 niniejszego rozporządzenia".
3)
Po § 2 dodaje się § 2a w brzmieniu:

"§ 2a. Minister Przemysłu i Handlu w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji może zezwolić na wytwarzanie dla celów eksportowych wędlin i wyrobów wędliniarskich, nie wymienionych w § 1 niniejszego rozporządzenia, oraz wyznaczyć uprawnionych do ich wytwarzania".

Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.