§ 11. - Zbierane dane rynkowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.2498 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 16 listopada 2023 r.
§  11. 
1. 
Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:
1)
w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny - liczba:
a)
sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia 2017/1184 do wzorca tuszy wołowej - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
ton sprzedanych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
ton zakupionych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego - w przypadku ustalania ceny zakupu,
d)
ton półtusz wołowych, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
e)
sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego - w przypadku ustalania ceny targowiskowej,
f)
sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego - w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,
g)
sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;
2)
w odniesieniu do rynku wieprzowiny - liczba:
a)
sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
ton sprzedanych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
ton zakupionych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego - w przypadku ustalania ceny zakupu,
d)
ton półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
e)
sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt - w przypadku ustalania ceny targowiskowej,
f)
sztuk zakupionych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt - w przypadku ustalania ceny zakupu prosiąt,
g)
sztuk sprzedanych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt - w przypadku ustalania ceny sprzedaży prosiąt;
3)
w odniesieniu do rynku zbóż - liczba ton:
a)
poszczególnych gatunków zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
4)
w odniesieniu do rynku drobiu:
a)
liczba ton zakupionego drobiu rzeźnego - w przypadku ustalania ceny skupu,
b)
liczba ton sprzedanych tuszek i elementów mięsa drobiowego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
liczba sztuk zakupionych jaj lęgowych brojlerów kurzych - w przypadku ustalania ceny zakupu,
d)
liczba sztuk sprzedanych jaj lęgowych brojlerów kurzych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
e)
liczba sztuk sprzedanych piskląt brojlerów kurzych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
5)
w odniesieniu do rynku mleka - liczba kilogramów:
a)
skupionego mleka surowego - w przypadku ustalania ceny skupu,
b)
zakupionego mleka i produktów mlecznych - w przypadku ustalania ceny zakupu,
c)
sprzedanego mleka i produktów mlecznych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
6)
w odniesieniu do rynku preparatów mlekopodobnych - liczba kilogramów:
a)
zakupionego preparatu mleczno-tłuszczowego - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
sprzedanego preparatu mleczno-tłuszczowego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
7)
w odniesieniu do rynku jaj spożywczych - liczba:
a)
ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj - w przypadku ustalania ceny skupu,
b)
sztuk jaj spożywczych zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny zakupu,
c)
sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8)
w odniesieniu do rynku cukru białego - liczba ton:
a)
zakupionego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
sprzedanego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
skupionych buraków cukrowych - w przypadku ustalania ceny skupu;
9)
w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego - liczba:
a)
ton zakupionego lub sprzedanego mięsa wołowego, mięsa wieprzowego, mięsa drobiowego oraz ziarna zbóż - w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,
b)
kilogramów zakupionego lub sprzedanego mleka i produktów mlecznych - w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,
c)
sztuk zakupionych lub sprzedanych jaj spożywczych - w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,
d)
kilogramów lub sztuk zakupionych lub sprzedanych owoców lub warzyw - w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży;
10)
w odniesieniu do rynku baraniny - liczba sztuk zakupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych - w przypadku ustalania ceny zakupu;
11)
w odniesieniu do rynku włókna lnianego i konopnego - liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego:
a)
zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
sprzedanych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
12)
w odniesieniu do rynku roślin wysokobiałkowych - liczba ton poszczególnych gatunków roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia:
a)
zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
sprzedanych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
13)
w odniesieniu do rynku owoców i warzyw:
a)
masa lub liczba wyrażona w pęczkach, w kilogramach, tonach lub sztukach zakupionych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
masa lub liczba wyrażona w pęczkach, kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian - w przypadku ustalania ceny sprzedaży lub ceny targowiskowej;
14)
w odniesieniu do rynku roślin oleistych - liczba ton:
a)
nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c)
olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, sprzedanych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
15)
w odniesieniu do rynku chmielu - liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu - w przypadku ustalania ceny zakupu;
16)
w odniesieniu do rynku tytoniu - liczba kilogramów liści tytoniu (wysuszonych, nieprzetworzonych) zakupionych od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu - w przypadku ustalania ceny skupu;
17)
w odniesieniu do rynku pasz - liczba ton sprzedanych pasz - w przypadku ustalania ceny sprzedaży.
2. 
Wielkość skupu bezpośrednio od producenta artykułów rolno-spożywczych wymienionych w załączniku do rozporządzenia w sekcji III ust. 1, w sekcji XIII ust. 1 oraz w sekcji XIV ust. 1 stanowi liczba ton skupionych tych artykułów rolno-spożywczych.