§ 4. - Zbierane dane rynkowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.192.1971

Akt utracił moc
Wersja od: 10 marca 2009 r.
§  4.
1.
Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za tonę:
1)
bydła rzeźnego o masie powyżej 300 kg:
a)
w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i ubitego, którego tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej2) oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych - liczona jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania tusz wołowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części I w ust. 1 w pkt 1-5,
b)
w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu - liczona jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i ubitego w rzeźni w tym samym tygodniu;
2)
świń rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, która została sklasyfikowana według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) oraz w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych, z podaniem procentowej zawartości mięsa - liczona dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części II w ust.1;
3)
poszczególnych gatunków zbóż;
4)
nasion roślin oleistych;
5)
owiec:
a)
żywych,
b)
rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, w podziale na kategorie wagowe,
c)
rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej4).
2.
Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1)
koszty transportu ponoszone przez rzeźnię - w przypadku własnego odbioru bydła rzeźnego od producenta;
2)
dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w zł, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1 %.
3.
Dla potrzeb ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4.
Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej5), jeżeli ważona jest tusza inna niż wzorcowa. Tuszę wołową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej2).
5.
Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2 %.
6. 5
 Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej6), jeżeli ważona jest tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tuszę wieprzową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej7).
7. 6
 (uchylony).
8. 7
 Ważenie tuszy wieprzowej ciepłej odbywa się po uboju, w czasie określonym w przepisach Unii Europejskiej7) oraz w przepisach w sprawie ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych.
9.
Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej8).
10. 8
 Metodę szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej określają przepisy Unii Europejskiej6).
5 § 4 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.
6 § 4 ust. 7 uchylony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.
7 § 4 ust. 8 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.
8 § 4 ust. 10 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.06.1.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 2006 r.