§ 12. - Zbierane dane rynkowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.192.1971

Akt utracił moc
Wersja od: 10 marca 2009 r.
§  12.
1.
Dane rynkowe w zakresie rynków:
1)
wołowiny i cielęciny - przekazują:
a)
przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 20.000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b)
przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 10.000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg;
2)
wieprzowiny - przekazują:
a)
przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100.000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b)
przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 20.000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg;
3) 22
 baraniny - przekazują przedsiębiorcy działający na tym rynku;
4) 23
 chmielu - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowują chmiel lub wytwarzają produkty chmielowe;
5) 24
 włókien lnianych i konopnych - przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;
6) 25
 cukru - przekazują producenci cukru.
2.
Przedsiębiorcy wskazani przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych zgodnie z ustawą z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych przekazują dane rynkowe w zakresie rynków:
1)
wołowiny i cielęciny, jeżeli:
a)
dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 20.000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b)
zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 10.000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
c)
produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,
d)
prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e)
sprzedają na targowiskach;
2)
wieprzowiny, jeżeli:
a)
dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 100.000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b)
zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 20.000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
c)
produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny,
d)
prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e)
sprzedają na targowiskach;
3)
owoców i warzyw, jeżeli:
a)
sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,
b)
są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,
c)
prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
d)
prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;
4)
zbóż, jeżeli:
a)
w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1.000 ton ziarna zbóż,
b)
produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż,
c)
prowadzą giełdy rolno-towarowe,
d)
sprzedają na targowiskach;
5)
mleka, jeżeli:
a)
skupują od producentów mleko surowe,
b)
produkują przetwory mleczarskie,
c)
prowadzą giełdy rolno-towarowe;
6)
drobiu, jeżeli:
a)
skupują drób rzeźny i dokonują uboju w kraju oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100.000 sztuk brojlerów kurzych lub 20.000 sztuk brojlerów indyczych,
b)
prowadzą giełdy rolno-towarowe;
7)
jaj spożywczych, jeżeli:
a)
skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,
b)
w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100.000 jaj pochodzących z ferm, w których produkcja odbywa się w systemie klatkowym;
8)
roślin oleistych, jeżeli:
a)
dokonują zakupu nasion roślin oleistych,
b)
prowadzą giełdy rolno-towarowe;
9)
kwiatów, jeżeli prowadzą sprzedaż na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A. w Poznaniu i na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym S.A. w Broniszach;
10)
pasz, jeżeli produkują powyżej 10.000 ton pasz rocznie;
11)
wina, jeżeli produkują wino stołowe;
12) 26
 produktów rolnictwa ekologicznego, jeżeli przedsiębiorcy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany przez upoważnione jednostki certyfikujące, zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym.
22 § 12 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
23 § 12 ust. 1 pkt 4 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
24 § 12 ust. 1 pkt 5 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 10 października 2006 r. (Dz.U.06.193.1426) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 listopada 2006 r.
25 § 12 ust. 1 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 5 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.
26 § 12 ust. 2 pkt 12 dodany przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia z dnia 4 lutego 2009 r. (Dz.U.09.29.185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 marca 2009 r.