§ 4. - Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1955.27.157

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lipca 1955 r.
§  4.
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia nie wolno w zakresie ustalonym w normach wymienionych w §§ 1 i 2:
1)
oznaczać zanieczyszczeń mineralnych w produktach owocowych i warzywnych oraz zdolności pochłaniania wody w suszach owocowych i warzywnych inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 1 i 2;
2)
oznaczać w masie skuteczności pasteryzacji, zawartości wody, kwasowości tłuszczu, kwasowości plazmy, zawartości soli kuchennej inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 3. 5 - 8;
3)
oznaczać zawartości tłuszczu w śmietanie i śmietance oraz kwasowości i zawartości tłuszczu w twarogu inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 4, 9 i 10;
4)
przeprowadzać badań soli jadalnej i przemysłowej metodami innymi, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 11;
5)
produkować i wprowadzać do obrotu soli jadalnej kamiennej białej, soli jadalnej jodowanej stosowanej w profilaktycznej akcji zwalczania schorzeń tarczycy, soli jadalnej warzonej, soli jadalnej kamiennej szarej otrzymywanej sposobem górniczym z pokładów naturalnych stosowanej do celów spożywczych nie odpowiadających normom wymienionym w § 1 lp. 12 - 15;
6)
wprowadzać do obrotu z przeznaczeniem do siewu superelity: lucerny siewnej i koniczyn oraz elit: traw, gorczycy czarnej i gorczycy białej, katranu (kapusty abisyńskiej), rzepaku ozimego i jarego nie odpowiadających wymaganiom norm wymienionych w § 1 lp. 16 - 21;
7)
klasyfikować i ustalać jakości cieląt młodszych, cieląt starszych, bukatów, jałówek, wolców i wołów, krów, buhaji i buhajków jako bydła rzeźnego inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 22 - 28;
8)
skupować roślinnych surowców leczniczych objętych normami wymienionymi w § 2 lp. 1 - 3 nie odpowiadających tym normom.