§ 3. - Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących rolnictwa i produktów spożywczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1955.19.118

Akt utracił moc
Wersja od: 14 maja 1955 r.
§  3.
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia nie wolno w zakresie ustalonym w normach wymienionych w § 1:
1)
pobierać próbek i przygotowywać próbki średniej mleka w proszku do badań chemicznych, bakteriologicznych i organoleptycznych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 1;
2)
oznaczać zawartości tłuszczu w mleku w proszku metodami określonymi w normie wymienionej w § 1 lp. 2 inaczej, niż podaje ta norma;
3)
stosować innej metody pobierania próbek i przygotowania próbki średniej siana nie prasowanego i prasowanego, niż przewidziana normą wymienioną w § 1 lp. 3;
4)
wprowadzać do obrotu kwalifikowanych i niekwalifikowanych nasion fasoli, lędźwianu afrykańskiego, bobiku, lędźwianu siewnego, koniczyny inkarnatki, rzepaku jarego, rzepaku brzoskwin, gorczycy białej, rzodkwi oleistej, przeznaczonych do siewu, nie odpowiadających normom wymienionym w § 1 lp. 4-9, 11 i 12;
5)
wprowadzać do obrotu z przeznaczeniem do siewu nasion rzepaku ozimego nie odpowiadających normie i wymienionej w § 1 lp. 10;
6)
dopuszczać do obrotu sadzeniaków ziemniaka nie odpowiadających normie wymienionej w § 1 lp. 13.