§ 2. - Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących przetworów spożywczych i materiału siewnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1955.13.77

Akt utracił moc
Wersja od: 23 marca 1955 r.
§  2.
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia nie wolno w zakresie ustalonym w normach wymienionych w § 1:
1)
produkować syropu jeżynowego i syropu żurawinowego nie odpowiadających wymaganiom norm wymienionych w § 1 lp. 1 i 2;
2)
oznaczać zawartości tłuszczu, kwasowości, zawartości soli kuchennej i zawartości wody w serach inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 3-6;
3)
wprowadzać do obrotu z przeznaczeniem do siewu kwalifikowanych i niekwalifikowanych nasion: pachnotki uprawnej, traw, słonecznika, maku, rącznika i zaślazu, nie odpowiadających wymaganiom norm wymienionych w § 1 lp. 7 - 12.