Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1955.2.9

Akt utracił moc
Wersja od: 22 stycznia 1955 r.

ROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO PAŃSTWOWEJ KOMISJI PLANOWANIA GOSPODARCZEGO
z dnia 20 grudnia 1954 r.
w sprawie zatwierdzenia norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych.

Na podstawie art. 13 ust. 2 dekretu z dnia 4 marca 1953 r. o normach i o Polskim Komitecie Normalizacyjnym (Dz. U. Nr 15, poz. 61) zarządza się, co następuje:
Zatwierdza się jako normy państwowe (PN) obowiązujące na całym obszarze Państwa następujące normy ustalone przez Polski Komitet Normalizacyjny:
Lp.Numer normyTytuł normyData ustalenia normy
1A-85808Słonina surowa.

Kontrola organoleptyczna.

15 grudnia 1952 r.
2A-86733Przetwory rybne.

Oznaczanie suchej substancji.

7 listopada 1952 r.
3A-86734Przetwory rybne.

Oznaczanie zawartości tłuszczu.

7 listopada 1952 r.
Zatwierdza się jako normę państwową (PN) zalecaną na całym obszarze Państwa normę PN/A-86003 "Mleko pasteryzowane", ustaloną przez Polski Komitet Normalizacyjny dnia 22 grudnia 1952 r.
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia nie wolno w zakresie ustalonym w normach wymienionych w § 1:
1)
przeprowadzać kontroli organoleptycznej słoniny surowej inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 1,
2)
oznaczać zawartości suchej substancji i zawartości tłuszczu w przetworach rybnych inaczej, niż określają normy wymienione w § 2 lp. 2 i 3.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
wyrobów przeznaczonych na eksport w tym przypadku, gdy zamawiający stawia inne warunki,
2)
prac naukowo-badawczych.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 1955 r.