Zasady współpracy organów Inspekcji Handlowej z powiatowym (miejskim) rzecznikiem konsumentów, a także z innymi organami administracji publicznej i instytucjami kontrolnymi, w tym organizacjami pozarządowymi, działającymi w zakresie ochrony interesów konsumentów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.87.969

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 października 1999 r.
w sprawie zasad współpracy organów Inspekcji Handlowej z powiatowym (miejskim) rzecznikiem konsumentów, a także z innymi organami administracji publicznej i instytucjami kontrolnymi, w tym organizacjami pozarządowymi, działającymi w zakresie ochrony interesów konsumentów.

Na podstawie art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 25 lutego 1958 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 1969 r. Nr 26, poz. 206, z 1975 r. Nr 16, poz. 91, z 1990 r. Nr 14, poz. 88, z 1991 r. Nr 65, poz. 279, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
Organy Inspekcji Handlowej współpracują z powiatowym (miejskim) rzecznikiem, a także z innymi organami administracji publicznej i instytucjami kontrolnymi oraz organizacjami pozarządowymi, działającymi w zakresie ochrony interesów konsumentów, na zasadach określonych w rozporządzeniu.
Organy Inspekcji Handlowej mogą, w porozumieniu z podmiotami, o których mowa w § 1, podejmować wspólne działania mające zapewnić wzmocnienie ochrony interesów konsumentów oraz interesów gospodarczych państwa.
Organy Inspekcji Handlowej współpracują z powiatowymi (miejskimi) rzecznikami konsumentów w zakresie:
1)
wymiany wiedzy fachowej,
2)
wspólnych działań w zakresie edukacji konsumentów,
3)
wymiany informacji o praktykach rynkowych naruszających prawa konsumenta,
4)
mediacji i polubownego sądownictwa konsumenckiego,
5)
lokalnych inicjatyw dotyczących ochrony konsumentów.
1.
Organy Inspekcji Handlowej i instytucje kontrolne powinny przekazywać sobie wzajemnie informacje o naruszeniach prawa, ujawnionych w wyniku kontroli lub uzyskanych w inny sposób, mogących stanowić podstawę do wykorzystania przez zainteresowany organ w zakresie jego działania.
2.
W przypadku powzięcia w trakcie kontroli wiadomości lub uzasadnionego podejrzenia o naruszeniu przepisów dotyczących jakości zdrowotnej środków spożywczych, organy Inspekcji Handlowej powiadamiają właściwe organy Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej.
3.
Organy i instytucje, o których mowa w ust. 1, mogą na podstawie wzajemnego porozumienia organizować wspólne kontrole oraz udzielać sobie doraźnej pomocy merytorycznej w toku prowadzonej kontroli.
Wojewódzkie organy Inspekcji Handlowej współpracują z właściwymi miejscowo delegaturami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w zakresie:
1)
przekazywania wyników kontroli, które mogą być podstawą wszczęcia przez te delegatury postępowania na podstawie odrębnych przepisów,
2)
wzajemnego przekazywania informacji i wniosków,
3)
podejmowania wspólnych działań kontrolnych oraz innych wspólnych przedsięwzięć w zakresie ochrony konsumentów.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.