§ 3. - Zasady sprzedaży towarów w jednostkach handlu detalicznego oraz placówkach gastronomicznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1983.8.46

Akt utracił moc
Wersja od: 27 lipca 1989 r.
§  3.
1.
Sprzedaż towarów prowadzona jest w dniach i godzinach pracy jednostki handlu detalicznego i placówki gastronomicznej.
2.
Sprzedawca nie może odmówić sprzedaży towaru znajdującego się w jednostce handlu detalicznego (placówce gastronomicznej) w granicach ilości określonych w § 2, z wyjątkiem towarów:
1)
przeznaczonych do sprzedaży w innej porze dnia lub innych dniach tygodnia - na podstawie decyzji terenowego organu administracji państwowej lub dyrektora przedsiębiorstwa (zarządu spółdzielni),
2)
pozostawionych na imprezy organizowane przez placówki gastronomiczne,
3) 2
przeznaczonych do sprzedaży odbiorcom zbiorowym, jak: żłobki, przedszkola, internaty, domy dziecka, szkoły, domy opieki społecznej - na podstawie decyzji właściwego rzeczowo terenowego organu administracji państwowej o właściwości szczególnej stopnia podstawowego lub dyrektora przedsiębiorstwa (zarządu spółdzielni).
3.
Towary zakupione przez pracowników jednostek handlu detalicznego wykazane w ewidencji, o której mowa w § 7 ust. 5, jak również towary dostarczone do jednostek handlu detalicznego przed sprawdzeniem ich zgodności z dokumentem dostawy pod względem ilości, asortymentu, jakości i ceny nie podlegają sprzedaży. Maksymalny termin dokonywania kontroli zgodności dostawy towarów z dokumentem dostawy oraz odbioru jakościowego określa dyrektor przedsiębiorstwa (zarząd spółdzielni) w zależności od rodzaju towarów.
4. 3
Wprowadzanie do obrotu w jednostkach handlu detalicznego i placówkach gastronomicznych towarów i surowców poza ewidencją jaką jest obowiązana prowadzić dana jednostka lub placówka, jak również ich przechowywanie i sprzedaż są zabronione.
5.
Przemieszczanie towarów i surowców pomiędzy placówkami gastronomicznymi o różnych kategoriach wymaga zgody dyrektora przedsiębiorstwa (zarządu spółdzielni) lub upoważnionej przez niego osoby i podlega ewidencji.
6.
Dostarczanie bez zgody dysponenta towarów lub surowców do innej jednostki handlu detalicznego lub placówki gastronomicznej, dla których nie były one przeznaczone, dopuszczalne jest tylko w wypadkach, gdy zmianę odbiorcy uzasadniają zdarzenia losowe (np. awaria środka transportu lub urządzeń przechowalniczych).
2 § 3 ust. 2 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 6 grudnia 1984 r. (Dz.U.84.56.286) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 1984 r.
3 § 3 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 6 grudnia 1984 r. (Dz.U.84.56.286) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 1984 r.