§ 1. - Zasady sprzedaży towarów w jednostkach handlu detalicznego oraz placówkach gastronomicznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1983.8.46

Akt utracił moc
Wersja od: 27 lipca 1989 r.
§  1.
1.
Wprowadza się zasady sprzedaży towarów w jednostkach handlu detalicznego oraz placówkach gastronomicznych.
2.
Przez jednostkę handlu detalicznego rozumie się: sklep, dom towarowy, dom handlowy, supersam, punkt sprzedaży drobnodetalicznej (kiosk, stragan, punkt sprzedaży obwoźnej, obnośnej, placowej), składy i składnice dokonujące sprzedaży detalicznej towarów.
3.
Przez placówkę gastronomiczną rozumie się zakłady i punkty gastronomiczne sieci otwartej i zamkniętej, jak: restauracje, gospody (zajazdy), jadłodajnie, bary, bistra, kawiarnie, herbaciarnie, cukiernie, pijalnie, miodosytnie, piwiarnie, winiarnie, smażalnie, lodziarnie, stołówki i bufety pracownicze oraz inne placówki żywienia otwartego i zamkniętego.