Zasady i warunki sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych na morskich statkach handlowych w żegludze międzynarodowej oraz w międzynarodowych portach morskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1983.25.121

Akt utracił moc
Wersja od: 12 maja 1983 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA - KIEROWNIKA URZĘDU GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 7 maja 1983 r.
w sprawie zasad i warunków sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych na morskich statkach handlowych w żegludze międzynarodowej oraz w międzynarodowych portach morskich.

Na podstawie art. 14 ust. 7 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230) zarządza się, co następuje:
Przepisy rozporządzenia stosuje się na morskich statkach handlowych w żegludze międzynarodowej, określonych w art. 3 § 3 ustawy z dnia 1 grudnia 1961 r. - Kodeks morski (Dz. U. z 1961 r. Nr 58, poz. 318 i z 1977 r. Nr 8, poz. 31), uprawiających żeglugę pomiędzy portami polskimi a portami zagranicznymi lub pomiędzy portami zagranicznymi, jak również w polskich portach morskich.
1. 
Sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów alkoholowych są dopuszczalne na morskich statkach handlowych w żegludze międzynarodowej w odniesieniu do:
1)
pasażerów odbywających podróż na statku,
2)
kapitana statku na cele reprezentacyjne - w granicach przyznanego przez armatora funduszu reprezentacyjnego.
2. 
Sprzedaż napojów alkoholowych z przeznaczeniem do spożycia poza statkiem jest dopuszczalna za zezwoleniem kapitana statku dla:
1)
pasażerów statku w przeddzień wyokrętowania,
2)
przedstawicieli władz w portach zagranicznych,
3)
agentów zagranicznych polskich armatorów.
1. 
Dopuszcza się sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów alkoholowych zawierających do 4,5% alkoholu w odniesieniu do członków załóg morskich statków handlowych.
2. 
Dopuszcza się podawanie i spożywanie dobowych racji wina, wydawanych w strefie tropikalnej na podstawie i w ilościach przewidzianych w układach zbiorowych pracy.
Kapitan statku ze względu na bezpieczeństwo i porządek na statku może wprowadzić całkowity lub częściowy zakaz sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych.
1. 
Kapitan statku może zezwolić na podawanie i spożywanie nieznacznych ilości napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu:
1)
dla członków załogi w czasie wolnym od służby - w dniach uroczystości i jubileuszów wynikających ze zwyczajów morskich,
2)
dla uczestników organizowanych na statku przyjęć dla delegacji zagranicznych.
2. 
Ilość podawanych do spożycia napojów alkoholowych w wypadkach wymienionych w ust. 1 pkt 1 nie może przekraczać dla jednego członka załogi:
1)
0,1 litra napoju zawierającego powyżej 18% alkoholu,
2)
0,2 litra napoju zawierającego od 4,5% do 18% alkoholu.
Dopuszcza się sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów alkoholowych zawierających do 4,5% alkoholu na obszarach międzynarodowych portów morskich.
Traci moc rozporządzenie Ministra Żeglugi z dnia 29 sierpnia 1960 r. w sprawie zasad i warunków sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych na morskich statkach handlowych oraz na statkach pasażerskich w żegludze przybrzeżnej i śródlądowej (Dz. U. Nr 42, poz. 257).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 13 maja 1983 r.