Zasady i warunki sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych w pociągach i samolotach komunikacji międzynarodowej oraz w międzynarodowych portach lotniczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1983.25.120

Akt utracił moc
Wersja od: 14 kwietnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA KOMUNIKACJI
z dnia 7 maja 1983 r.
w sprawie zasad i warunków sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych w pociągach i samolotach komunikacji międzynarodowej oraz w międzynarodowych portach lotniczych.

Na podstawie art. 14 ust. 7 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230) zarządza się, co następuje:
1.
Zezwala się na sprzedaż, podawanie i spożywanie w pociągach komunikacji międzynarodowej:
1)
napojów alkoholowych przy stolikach w wagonach restauracyjnych; napoje zawierające więcej niż 18% alkoholu mogą być podawane tylko do posiłków,
2)
napojów z zawartością do 4,5% alkoholu podróżnym w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia.
Zezwala się na sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów alkoholowych w samolotach komunikacji międzynarodowej oraz w międzynarodowych portach lotniczych w sposób i w ilościach przyjętych w międzynarodowym lotnictwie komunikacyjnym.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 13 maja 1983 r.
1 § 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 9 marca 2004 r. (Dz.U.04.51.503) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 kwietnia 2004 r.