§ 5. - Zasady i warunki sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych na morskich statkach handlowych w żegludze międzynarodowej oraz w międzynarodowych portach morskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1983.25.121

Akt utracił moc
Wersja od: 12 maja 1983 r.
§  5. 
1. 
Kapitan statku może zezwolić na podawanie i spożywanie nieznacznych ilości napojów alkoholowych zawierających powyżej 4,5% alkoholu:
1)
dla członków załogi w czasie wolnym od służby - w dniach uroczystości i jubileuszów wynikających ze zwyczajów morskich,
2)
dla uczestników organizowanych na statku przyjęć dla delegacji zagranicznych.
2. 
Ilość podawanych do spożycia napojów alkoholowych w wypadkach wymienionych w ust. 1 pkt 1 nie może przekraczać dla jednego członka załogi:
1)
0,1 litra napoju zawierającego powyżej 18% alkoholu,
2)
0,2 litra napoju zawierającego od 4,5% do 18% alkoholu.