Rozdział 5 - Inne działania mające na celu zapobieganie zakażeniom i chorobom zakaźnym - Zapobieganie oraz zwalczanie zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1284 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 13 listopada 2023 r.
Rozdział 5
Inne działania mające na celu zapobieganie zakażeniom i chorobom zakaźnym
Inne działania mające na celu zapobieganie zakażeniom i chorobom zakaźnym
1.
Właściciel, posiadacz lub zarządzający nieruchomością są obowiązani utrzymywać ją w należytym stanie higieniczno-sanitarnym w celu zapobiegania zakażeniom i chorobom zakaźnym, w szczególności:1)
prowadzić prawidłową gospodarkę odpadami i ściekami;2)
zwalczać gryzonie, insekty i szkodniki;3)
usuwać padłe zwierzęta z nieruchomości;4)
usuwać odchody zwierząt z nieruchomości.2.
W razie niebezpieczeństwa szerzenia się zakażenia lub choroby zakaźnej, uwzględniając aktualną sytuację epidemiologiczną, minister właściwy do spraw zdrowia może określić, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania sanitarnohigieniczne, jakim powinny odpowiadać obiekty produkcyjne, usługowe, handlowe, a także sposoby postępowania mające na celu zapobieganie zakażeniom i chorobom zakaźnym, oraz kwalifikacje osób uprawnionych do realizacji procedur czystości i dekontaminacji, w zakresie:1)
lokalizacji obiektów produkcyjnych, usługowych oraz handlowych,2)
minimalnej ilości i powierzchni oraz przeznaczenia pomieszczeń wchodzących w skład obiektów produkcyjnych, usługowych oraz handlowych,3)
procedur utrzymania czystości i dekontaminacji,4)
warunków produkcji, świadczenia usług i prowadzenia handlu- z uwzględnieniem rodzajów prowadzonej działalności, zapewniając ochronę osób korzystających z usług świadczonych przez te podmioty przed zakażeniami oraz chorobami zakaźnymi.
Art. 23. [Wymogi sanitarno-higieniczne przy wprowadzaniu do obrotu produktów mogących być źródłem zakażenia]
1.
Podmiot wprowadzający do obrotu produkty, określone na podstawie ust. 2 pkt 1, jest obowiązany do podejmowania wszelkich działań, aby wprowadzany produkt nie stanowił źródła zakażenia dla ludzi.2.
Minister właściwy do spraw zdrowia może określić, w drodze rozporządzenia:1)
produkty, które z uwagi na swoje właściwości mogą stać się źródłem zakażenia,2)
sposoby postępowania z produktami, o których mowa w pkt 1,3)
wymogi sanitarne i higieniczne, które musi spełniać wprowadzany produkt,4)
wymogi, które muszą spełniać pomieszczenia, urządzenia i środki transportu służące do przechowywania i dystrybucji wprowadzanego produktu- mając na względzie zapobieganie szerzeniu się zakażeń i chorób zakaźnych, w związku z wprowadzaniem do obrotu produktów mogących stanowić źródło zakażenia.