Art. 23. - [Wymogi sanitarno-higieniczne przy wprowadzaniu do obrotu produktów mogących być źródłem zakażenia] - Zapobieganie oraz zwalczanie zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1284 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 13 listopada 2023 r.
Art.  23.  [Wymogi sanitarno-higieniczne przy wprowadzaniu do obrotu produktów mogących być źródłem zakażenia]
1. 
Podmiot wprowadzający do obrotu produkty, określone na podstawie ust. 2 pkt 1, jest obowiązany do podejmowania wszelkich działań, aby wprowadzany produkt nie stanowił źródła zakażenia dla ludzi.
2. 
Minister właściwy do spraw zdrowia może określić, w drodze rozporządzenia:
1)
produkty, które z uwagi na swoje właściwości mogą stać się źródłem zakażenia,
2)
sposoby postępowania z produktami, o których mowa w pkt 1,
3)
wymogi sanitarne i higieniczne, które musi spełniać wprowadzany produkt,
4)
wymogi, które muszą spełniać pomieszczenia, urządzenia i środki transportu służące do przechowywania i dystrybucji wprowadzanego produktu

- mając na względzie zapobieganie szerzeniu się zakażeń i chorób zakaźnych, w związku z wprowadzaniem do obrotu produktów mogących stanowić źródło zakażenia.