§ 10. - Zakres, sposób i terminy przekazywania informacji o występowaniu chorób zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi zwalczania i rejestracji oraz o wynikach monitorowania chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych, a także związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.242.2045

Akt obowiązujący
Wersja od: 12 grudnia 2005 r.
§  10.
1.
Sprawozdanie w zakresie dotyczącym badań laboratoryjnych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych zawiera informacje o liczbie:
1)
jednostek epidemiologicznych objętych badaniem;
2)
zbadanych próbek;
3)
próbek, które uzyskały dodatni wynik badania;
4)
przypadków wystąpienia chorób odzwierzęcych lub wyznaczonych ognisk chorób odzwierzęcych.
2.
Informacje, o których mowa w ust. 1, zawierają, jeżeli to konieczne, nazwę miejscowości lub współrzędne geograficzne miejsca, w których wystąpiła choroba odzwierzęca lub wykryto odzwierzęcy czynnik chorobotwórczy.
3.
Sprawozdanie w zakresie dotyczącym ogniska choroby odzwierzęcej przenoszonej przez żywność zawiera informacje o:
1)
liczbie ognisk choroby u ludzi w danym roku;
2)
liczbie zachorowań u ludzi na chorobę odzwierzęcą przenoszoną przez żywność oraz o liczbie przypadków śmiertelnych spowodowanych u ludzi przez tę chorobę;
3)
odzwierzęcych czynnikach chorobotwórczych, których wystąpienie było przyczyną wyznaczenia ogniska choroby, a jeżeli to możliwe, również o serotypach lub innych danych pozwalających na opis tych czynników;
4)
przyczynie, ze względu na którą jest niemożliwe określenie odzwierzęcych czynników chorobotwórczych, o których mowa w pkt 3;
5)
żywności i innych czynnikach, przez które mogła być przeniesiona choroba odzwierzęca, w wyniku wystąpienia której wyznaczono ognisko choroby;
6)
miejscu, w którym została wyprodukowana, umieszczona na rynku lub spożyta żywność, przez którą została przeniesiona choroba odzwierzęca;
7)
czynnikach sprzyjających szerzeniu się choroby, w szczególności o niespełnieniu wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów pochodzenia zwierzęcego.