§ 1. - Zakres niezbędnych informacji gromadzonych przez świadczeniodawców posiadających umowę z Narodowym Funduszem Zdrowia o udzielanie całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych związanych z nabywaniem leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2013.489

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 kwietnia 2013 r.
§  1.
Zakres niezbędnych informacji gromadzonych przez świadczeniodawców posiadających umowę z Narodowym Funduszem Zdrowia, zwanym dalej "Funduszem", o udzielanie całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych związanych z nabywaniem leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych obejmuje:
1)
identyfikator oddziału wojewódzkiego Funduszu właściwego dla miejsca udzielenia świadczenia;
2)
strony transakcji dostawy leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub wyrobów medycznych:
a)
dane świadczeniodawcy - identyfikator świadczeniodawcy nadany przez Fundusz oraz NIP,
b)
dane dotyczące dostawcy leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub wyrobów medycznych - nazwę, NIP, adres siedziby lub adres głównego miejsca wykonywania działalności gospodarczej;
3)
dane dotyczące faktury:
a)
numer faktury,
b)
datę wystawienia faktury,
c)
kwotę należności ogółem wraz z należnym podatkiem od towarów i usług;
4)
dane dotyczące nabytego leku:
a)
numer pozycji na fakturze,
b)
nazwę handlową leku,
c)
nazwę (firmę) producenta leku,
d)
kod EAN/GTIN,
e)
numer serii i datę ważności leku,
f)
postać farmaceutyczną leku,
g)
dawkę leku,
h)
liczbę opakowań,
i)
wielkość opakowania,
j)
cenę opakowania wraz z należnym podatkiem od towarów i usług,
k)
cenę opakowania wraz z należnym podatkiem od towarów i usług po rabacie lub upuście, jeżeli został udzielony;
5)
dane dotyczące nabytego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub wyrobu medycznego:
a)
numer pozycji na fakturze,
b)
nazwę środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub wyrobu medycznego,
c)
nazwę (firmę) producenta środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub wytwórcy wyrobu medycznego,
d)
numer serii i datę ważności środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub wyrobu medycznego,
e)
liczbę sztuk środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub wyrobu medycznego w opakowaniu,
f)
liczbę opakowań,
g)
cenę opakowania wraz z należnym podatkiem od towarów i usług,
h)
cenę opakowania wraz z należnym podatkiem od towarów i usług po rabacie lub upuście, jeżeli został udzielony.