Rozdział 6 - Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych - Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.86.545

Akt utracił moc
Wersja od: 31 lipca 1997 r.

Rozdział  6

Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych

§  23.
1.
Wytwarzanie wyrobów winiarskich powinno odbywać się zgodnie ze zgłoszeniem procesów technologicznych lub wykazem terminów procesów produkcyjnych, które podmiot jest zobowiązany przesłać urzędowi kontroli skarbowej, co najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem tych procesów, a w razie sprawowania stałego nadzoru w podmiocie - komórce tego nadzoru.
2.
Zmiany w ustalonym wykazie terminów procesów produkcyjnych lub zgłoszeniu podmiot odnotowuje w odpisie wykazu lub zgłoszenia i bieżąco zgłasza urzędowi kontroli skarbowej lub komórce stałego nadzoru.
3.
Wykaz terminów produkcyjnych lub zgłoszenie procesów produkcyjnych, o których mowa w ust. 1, powinny uwzględniać następujące dane:
1)
określenie wyrobu winiarskiego, który ma być produkowany,
2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania (nastaw, kupaż, przekazanie wina z magazynu do przerobu),
3)
ilość i rodzaj surowców oraz dodatków użytych do produkcji,
4)
numery i pojemność naczyń, w których będzie przeprowadzona fermentacja,
5)
datę i godzinę rozpoczęcia obciągu wyrobu po ukończeniu fermentacji,
6)
ilość i rodzaj wyrobu podlegającego dosładzaniu, doprawianiu, alkoholizowaniu oraz kupażowaniu, a także datę tych czynności.
4.
Dyrektor urzędu kontroli skarbowej ustala w porozumieniu z podmiotem szczegółowy zakres danych zgłaszanych w wykazie terminów procesów technologicznych, o których mowa w ust. 3.
§  24.
Czynności produkcyjne w zakresie nastawu fermentacyjnego oraz kupażu wyrobów winiarskich, ich dosładzania, doprawiania i alkoholizowania, a także rozlewu tych wyrobów, odnotowuje się w następujących dokumentach:
1)
metryczce nastawu według wzoru stanowiącego załącznik nr 18 do rozporządzenia,
2)
karcie kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego według wzoru stanowiącego załącznik nr 19 do rozporządzenia,
3)
księdze kontroli rozlewu wyrobów winiarskich według wzoru stanowiącego załącznik nr 20 do rozporządzenia.
§  25.
Przy przesyłce wyrobu winiarskiego luzem przepisy § 45-49 stosuje się odpowiednio, z tym że dokument przewozu powinien zawierać następujące dane:
1)
rodzaj lub nazwę wyrobu,
2)
wagę netto, ciężar właściwy i objętość,
3)
zawartość lub stężenie alkoholu etylowego.
§  26.
Podmiot zgłasza urzędowi kontroli skarbowej przyjęcie wyrobów winiarskich zwróconych w wyniku reklamacji w ciągu 3 dni od ich przyjęcia.
§  27.
Przepisy § 23-26 stosuje się odpowiednio do innych napojów alkoholowych, z wyjątkiem wódek i piwa.