Rozdział 5 - Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do piwa - Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.86.545

Akt utracił moc
Wersja od: 31 lipca 1997 r.

Rozdział  5

Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do piwa

§  19.
1.
Wytwarzanie piwa odbywa się zgodnie z wykazem terminów procesów produkcyjnych oraz stosownie do ustalonych norm.
2.
Podmiot jest obowiązany co najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego przesłać urzędowi kontroli skarbowej wykaz terminów warek piwa na następny okres.
3.
Zmiany w ustalonym wykazie terminów procesów produkcyjnych powinny być odnotowane w odpisie wykazu tych terminów oraz bieżąco zgłoszone urzędowi kontroli skarbowej.
§  20.
Podmiot jest obowiązany do odnotowywania czynności produkcyjnych dotyczących sporządzenia warki piwa i zmian w objętości brzeczki piwnej oraz rozlewu i obrotu piwem w:
1)
dokumencie przebiegu gotowania warki według wzoru stanowiącego załącznik nr 16 do rozporządzenia,
2)
księdze kontroli przychodu i rozchodu piwa według wzoru stanowiącego załącznik nr 17 do rozporządzenia.
§  21.
Przy przesyłce piwa luzem przepisy § 45-49 stosuje się odpowiednio, z tym że dokument przewozu powinien zawierać następujące dane:
1)
rodzaj lub asortyment piwa,
2)
ilości, rodzaje i pojemności naczyń służących do transportu,
3)
ogólną objętość piwa.
§  22.
Podmiot zgłasza urzędowi kontroli skarbowej przyjęcie piwa zwróconego w wyniku reklamacji w ciągu 3 dni od jego przyjęcia.