Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego.
Dz.U.1997.86.545
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 16 lipca 1997 r.
w sprawie zakresu i zasad wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego.
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
Wyroby akcyzowe objęte szczególnym nadzorem podatkowym
Wyroby akcyzowe objęte szczególnym nadzorem podatkowym
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu
Podmiot, w którym jest sprawowany stały nadzór, zawiadamia komórkę tego nadzoru na 3 dni przed rozpoczęciem wyżej wymienionych czynności.
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu w gorzelniach rolniczych
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu w gorzelniach rolniczych
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do piwa
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do piwa
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego przy oznaczaniu wyrobów znakami skarbowymi akcyzy
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego przy oznaczaniu wyrobów znakami skarbowymi akcyzy
Tryb nakładania zabezpieczeń urzędowych oraz rodzaje lub formy tych zabezpieczeń
Tryb nakładania zabezpieczeń urzędowych oraz rodzaje lub formy tych zabezpieczeń
Zakres i zasady urzędowego sprawdzenia podmiotów podlegających szczególnemu nadzorowi podatkowemu
Zakres i zasady urzędowego sprawdzenia podmiotów podlegających szczególnemu nadzorowi podatkowemu
Szczegółowe zasady i tryb przeprowadzania doraźnych i okresowych kontroli oraz sprawowania stałego nadzoru przez pracowników szczególnego nadzoru podatkowego
Szczegółowe zasady i tryb przeprowadzania doraźnych i okresowych kontroli oraz sprawowania stałego nadzoru przez pracowników szczególnego nadzoru podatkowego
Szczegółowe zasady i tryb pobierania próbek
Szczegółowe zasady i tryb pobierania próbek
Tryb niszczenia wyrobów akcyzowych objętych szczególnym nadzorem podatkowym w przypadku stwierdzenia ich nieprzydatności do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia
Tryb niszczenia wyrobów akcyzowych objętych szczególnym nadzorem podatkowym w przypadku stwierdzenia ich nieprzydatności do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia
Zasady i warunki przyjmowania, magazynowania, wydawania i przewożenia wyrobów akcyzowych objętych szczególnym nadzorem podatkowym
Zasady i warunki przyjmowania, magazynowania, wydawania i przewożenia wyrobów akcyzowych objętych szczególnym nadzorem podatkowym
Przepisy końcowe
Przepisy końcowe
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
UPOWAŻNIENIE Nr ........
UPOWAŻNIENIE Nr ........
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 2
PROTOKÓŁ NR .............
PROTOKÓŁ NR .............
Skażenia spirytusu środkiem skażającym .....................
(wymienić środek
skażający)
...............................................................
(nazwa podmiotu, dla którego dokonano skażenia spirytusu)
z dnia .................. roku.
Po sprawdzeniu, że zabezpieczenia na naczyniach
(opakowaniach)ze środkami skażającymi nie są uszkodzone,
pracownicy podmiotu, w którym przeprowadza się skażenie:
- ................... - ..........................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
- ................... -...........................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
w obecności pracownika szczególnego nadzoru podatkowego:
- ................... - ..........................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
dokonali czynności skażenia spirytusu.
Przed zastosowaniem środek skażający został zbadany w celu
identyfikacji przez ................. ........ wg orzeczenia
(atestu) nr .......... z dnia ........... roku.
Do skażenia spirytusu wzięto ........ dm3 - kg*) spirytusu
o mocy .....% w 20°C (pogrążenie alkoholomierza ..............
w temperaturze pomiaru ........°C) co stanowi ...... dm3100%,
dodano ........ dm3 - kg*) środka skażającego ...... o ciężarze
właściwym ........ kg/dm3 co odpowiada ...... dm3 - kg*) środka
skażającego na 100 dm3100% spirytusu.
Po dodaniu środka skażającego i jego wymieszaniu otrzymano
........ dm3 - kg*) spirytusu o mocy pozornej (pogrążenie
alkoholomierza) ...... w temp. °C. Naczynia ze spirytusem
skażonym zabezpieczono plombami urzędowym oraz plombami
podmiotu skażającego*) .....................................
(wymienić ilość i odciski)
Z otrzymanej mieszaniny pobrano próbkę w ilości 0,5 dm3 -
0,05 dm3*), którą zabezpieczono ...............................
(podać sposób zabezpieczenia)
do przechowywania przez okres 3 miesięcy.
Na spirytus wystawiono dokument przewozu nr ................
z dnia ............. roku.*)
Niniejszy protokół sporządzono w ......... egzemplarzach.
Podpisy pracowników biorących Podpis pracownika szczególnego
udział w czynnościach skażenia nadzoru podatkowego obecnego
przy skażeniu
............... ........... ............................
*) niepotrzebne skreślić.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WYDANIE SPIRYTUSU (PÓŁFABRYKATU) NA ZEWNĄTRZ
WYDANIE SPIRYTUSU (PÓŁFABRYKATU) NA ZEWNĄTRZ
ZAŁĄCZNIK Nr 4
PRZYJĘCIE SPIRYTUSU (PÓŁFABRYKATU) Z ZEWNĄTRZ
PRZYJĘCIE SPIRYTUSU (PÓŁFABRYKATU) Z ZEWNĄTRZ
ZAŁĄCZNIK Nr 5
KSIĘGA KONTROLI
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 6
KSIĘGA KONTROLI
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 7
KSIĘGA KONTROLI
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 8
KSIĘGA KONTROLI
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 9
KSIĘGA KONTROLI
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 10
KSIĘGA KONTROLI
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 11
PROTOKÓŁ
PROTOKÓŁ
Badania stanu aparatu destylacyjnego gorzelni rolniczej
w ...................... województwo .............. dokonanego
w dniu ........... roku przez pracowników szczególnego nadzoru
podatkowego ...................................................
...............................................................
w obecności przedstawiciela podmiotu ..........................
Stwierdzono, że aparat destylacyjny jest przygotowany do pracy
(tak/nie)*): jednokolumnowy, dwukolumnowy*) ...................
...............................................................
Szczegółowy opis aparatury podany jest w aktach
weryfikacyjnych. Od tego czasu w stanie aparatury nie zaszły
zmiany - stwierdzono następujące zmiany*) .....................
...............................................................
...............................................................
Ponadto stwierdzono następujące odchylenia od obowiązujących
przepisów: ....................................................
...............................................................
...............................................................
Po dokonaniu oględzin aparat destylacyjny połączono
z urządzeniem do określania mocy i temperatury (stągwią)
i urządzeniem pomiarowym oraz nałożono urzędowe zabezpieczenia,
które odnotowano w spisie zabezpieczeń urzędowych.
Protokół niniejszy sporządzono w dwóch egzemplarzach, które
dołączono do akt urzędowego sprawdzenia gorzelni.
Przedstawiciel podmiotu Pracownicy szczególnego nadzoru
podatkowego
....................... ...............................
(podpis) (podpisy)
ľľľľľľľľľľľľ
*) niepotrzebne skreślić.
ZAŁĄCZNIK Nr 12
ZGŁOSZENIE Nr ........
ZGŁOSZENIE Nr ........
Okres produkcji
.........../................
Urząd Kontroli Skarbowej
w ......................
o zamierzonej produkcji spirytusu
Gorzelnia ...................... należąca do .............
zgłasza, że od dnia ............ do dnia ........... będzie:
1) rozpoczynać pracę*) o godz. ....... kończyć o godz. ........
2) sporządzać po ....... zaciery(ów) na dobę przy .............
dobowej fermentacji i używać na każdy zacier następujące
rodzaje ilości surowców:**)
Kolejny zacier | Surowce w q | |||||
Lp. | ||||||
Razem |
3) rozpoczynać destylację alkoholu o godz. ........ kończyć
o godz. ..........
4) przekazywać spirytus do magazynu z naczynia pośredniczącego
o godz. ................
5) stosować przerwy w produkcji w dniach ......................
............................................................
Uwagi: .....................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
ľľľľľľľľľľľľ
*) rozpałka pod kotłem.
**) podać ilości surowców przeciętnie stosowanych do
sporządzania poszczególnych zacierów, ewentualne dodatkowe
informacje w uwagach.
Sporządził:
...........................
(Nazwisko i imię)
...........................
...........................
(pieczęć, data i podpis)
ZAŁĄCZNIK Nr 13
KSIĘGA KONTROLI
KSIĘGA KONTROLI
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 14
KSIĘGA REWIZYJNA MAGAZYNU SPIRYTUSU
KSIĘGA REWIZYJNA MAGAZYNU SPIRYTUSU
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 15
Protokół Nr ...... ...... roku
Protokół Nr ...... ...... roku
Gorzelni rolniczej ..............
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 16
Przebieg gotowania warki Nr .................
Przebieg gotowania warki Nr .................
ZAŁĄCZNIK Nr 17
Księga kontroli
Księga kontroli
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 18
Metryczka nastawu Nr .......... pojemnik Nr ........
Metryczka nastawu Nr .......... pojemnik Nr ........
ZAŁĄCZNIK Nr 19
Karta kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego albo napoju alkoholowego
Karta kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego albo napoju alkoholowego
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 20
Księga kontroli
Księga kontroli
(pominięty)
ZAŁĄCZNIK Nr 21
Spis zabezpieczeń urzędowych
Spis zabezpieczeń urzędowych
ZAŁĄCZNIK Nr 22
ZGŁOSZENIE
ZGŁOSZENIE
Urząd Kontroli Skarbowej
w ......................
rozpoczęcia działalności podlegającej szczególnemu nadzorowi podatkowemu
1. Nazwa podmiotu, adres, nr telefonu, faksu, forma prawna,
nazwisko i imię właściciela, adres jego zamieszkania
i nr telefonu: .............................................
............................................................
............................................................
2. Regon ............ Pesel ............... NIP ...............
3. Urząd skarbowy miejscowo właściwy dla podmiotu (zakład lub
oddział przedsiębiorstwa): .................................
............................................................
4. Rodzaj, zakres i rozmiar działalności gospodarczej: ........
............................................................
............................................................
5. Podstawa prawna działalności gospodarczej (koncesja, promesa
koncesji, zezwolenie, wpis do rejestracji, zgłoszenie do
ewidencji - w załączeniu kopie):
............................................................
6. Termin rozpoczęcia działalności: ...........................
7. Czynności kontroli wewnętrznej regulują następujące
przepisy: ..................................................
............................................................
8. Imię i nazwisko oraz stanowisko pracownika, będącego
przedstawicielem podmiotu w czasie urzędowego sprawdzenia:
............................................................
............................................................
9. Do zgłoszenia załącza się:
(wykaz załączników)
.......................... ........................
.......................... (podpis dokonującego
.......................... zgłoszenia)
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »