Rozdział 5 - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości hodowlanej świń - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposób oznakowania i identyfikacja zwierząt do celów hodowlanych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.47.470

Akt utracił moc
Wersja od: 25 maja 2006 r.

Rozdział  5

Zakres i metody prowadzenia oceny wartości hodowlanej świń

§  26. 18
 
1.
Ocena wartości hodowlanej świń obejmuje:
1)
ocenę użytkowości tucznej i rzeźnej dokonywanej w okresie życia lub po uboju,
2)
ocenę użytkowości rozpłodowej.
2.
Ocena wartości hodowlanej świń jest prowadzona z uwzględnieniem płci, wieku i rasy ocenianych zwierząt.
§  27. 19
Ocena wartości hodowlanej świń jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, na podstawie wyników oceny wartości użytkowej:
1)
własnej zwierzęcia albo
2)
krewnych zwierzęcia, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej, albo
3)
własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej.
18 § 26 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 26 września 2002 r. (Dz.U.02.169.1389) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 października 2002 r.
19 § 27 zmieniony przez § 1 pkt 9 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.282.2811) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.