Rozdział 2 - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości hodowlanej bydła - Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposób oznakowania i identyfikacja zwierząt do celów hodowlanych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.47.470

Akt utracił moc
Wersja od: 25 maja 2006 r.

Rozdział  2 13

Zakres i metody prowadzenia oceny wartości hodowlanej bydła

§  15.
1.
Ocena wartości hodowlanej bydła jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej dla ras: czarno-białej, czerwono-białej, polskiej czerwonej oraz simentalskiej i obejmuje ocenę:
1)
cech użytkowości mlecznej,
2)
typu i budowy,
3)
cech funkcjonalnych.
2.
Ocena wartości hodowlanej bydła jest prowadzona z uwzględnieniem płci i wieku ocenianych zwierząt.
§  16.
Wartość hodowlana w zakresie cech użytkowości mlecznej jest szacowana dla wydajności mlecznej, wydajności tłuszczu i białka oraz procentowej zawartości tłuszczu i białka, na podstawie wyników oceny wartości użytkowej:
1)
własnej zwierzęcia albo
2)
krewnych zwierzęcia, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej, albo
3)
własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej.
§  17.
Wartość hodowlana w zakresie typu i budowy oraz cech funkcjonalnych jest szacowana na podstawie wyników oceny typu i budowy oraz oceny cech funkcjonalnych, prowadzonej w ramach oceny wartości użytkowej:
1)
własnej zwierzęcia albo
2)
krewnych zwierzęcia, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej, albo
3)
własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej.
13 Rozdział 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.282.2811) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.