Zakres działania Ministra Przemysłu Spożywczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1956.30.140

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lipca 1956 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 lipca 1956 r.
w sprawie zakresu działania Ministra Przemysłu Spożywczego.

Na podstawie art. 3 dekretu z dnia 11 lipca 1956 r. o utworzeniu urzędu Ministra Przemysłu Spożywczego (Dz. U. Nr 30, poz. 138) zarządza się, co następuje:
Zakres działania Ministra Przemysłu Spożywczego obejmuje sprawy wszystkich przemysłów, które dotychczas należały do właściwości Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego oraz Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego, a w szczególności: przemysłu cukrowniczego, piwowarsko-słodowniczego, tłuszczowego, kawowego i środków odżywczych, ziemniaczanego, spirytusowego, tytoniowego, zielarskiego, kosmetycznego, cukierniczego, owocowo-warzywnego, mięsnego, mleczarskiego, jajczarsko-drobiarskiego, chłodniczego, przetwórstwa odpadków zwierzęcych i roślinnych oraz produkcji maszyn i mechanizacji i sprawy remontowo-montażowe przemysłu spożywczego, a także sprawy badań naukowych i szkolenia zawodowego w zakresie tych przemysłów.
Wykonanie rozporządzenia porucza się Ministrowi Przemysłu Spożywczego.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.