Zakres czynności wykonywanych przez osoby niebędące pracownikami Inspekcji Weterynaryjnej oraz kwalifikacje tych osób.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.89.860

Akt utracił moc
Wersja od: 23 września 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 22 kwietnia 2004 r.
w sprawie zakresu czynności wykonywanych przez osoby niebędące pracownikami Inspekcji Weterynaryjnej oraz kwalifikacji tych osób 2

Na podstawie art. 16 ust. 6 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33, poz. 287) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
zakres czynności, wykonywanych przez osoby, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej, zwanej dalej "ustawą";
2)
kwalifikacje osób wyznaczonych do wykonywania czynności, o których mowa w art. 16 ust. 1 ustawy.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyznaczyć do wykonywania czynności, o których mowa w art. 16 ust. 1 ustawy, lekarzy weterynarii niebędących pracownikami Inspekcji, którzy posiadają prawo wykonywania zawodu oraz posiadają:
1)
roczny staż pracy w zakładzie leczniczym dla zwierząt - w przypadku ochronnych szczepień i badań rozpoznawczych, nadzoru nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami oraz wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, badania zwierząt umieszczanych na rynku, przeznaczonych do wywozu oraz wystawiania świadectw zdrowia;
2)
3 miesięczną praktykę w zakładzie prowadzącym działalność w zakresie uboju zwierząt rzeźnych wyznaczonym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii - w przypadku nadzoru nad ubojem zwierząt rzeźnych, w tym badania przedubojowego i poubojowego, oceny mięsa i nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju, badania mięsa zwierząt łownych oraz nadzoru nad rozbiorem, przetwórstwem lub przechowywaniem mięsa i wystawiania wymaganych świadectw zdrowia;
3)
miesięczną praktykę w zakładzie prowadzącym działalność w zakresie przetwórstwa mleka, wyznaczonym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii - w przypadku nadzoru nad punktami odbioru mleka, jego przetwórstwem oraz przechowywaniem produktów mleczarskich;
4)
miesięczną praktykę w zakładzie prowadzącym działalność w zakresie przetwórstwa produktów rybołówstwa lub produktów akwakultury, ślimaków i żab, wyznaczonym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii - w przypadku nadzoru nad wyładowaniem ze statków rybackich i statków przetwórni produktów rybołówstwa, nad obróbką, przetwórstwem i przechowywaniem tych produktów oraz produktów akwakultury, ślimaków i żab;
5)
miesięczną praktykę w powiatowym inspektoracie weterynarii, wyznaczonym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii - w przypadku pobierania próbek do badań;
6)
miesięczną praktykę w zakładzie prowadzącym działalność w zakresie przetwórstwa i przechowywania jaj konsumpcyjnych i produktów jajecznych, wyznaczonym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii - w przypadku nadzoru nad przetwórstwem i przechowywaniem jaj konsumpcyjnych i produktów jajecznych;
7)
tygodniową praktykę w powiatowym inspektoracie weterynarii, wyznaczonym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii - w przypadku nadzoru nad sprzedażą bezpośrednią.
1.
Osoby niebędące lekarzami weterynarii mogą wykonywać, z wyznaczenia powiatowego lekarza weterynarii:
1)
czynności pomocnicze przy wykonywaniu przez lekarza weterynarii:
a)
badań klinicznych zwierząt,
b)
ochronnych szczepień i badań rozpoznawczych,
c)
pobierania próbek do badań,
d)
sekcji zwłok zwierzęcych;
2)
czynności pomocnicze przy badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa, obejmujące:
a)
sprawdzenie, podczas badania przedubojowego, czy zwierzęta nie są zmęczone lub nadmiernie pobudzone oraz nie wykazują objawów choroby,
b)
pomiar temperatury wewnętrznej ciała zwierząt,
c)
rutynowe badanie poubojowe tusz i narządów, bez wydawania oceny mięsa,
d)
znakowanie mięsa.
3) 3
 czynności pomocnicze mające na celu poskramianie świń wykonywane w ramach programu zwalczania choroby Aujeszkyego u świń, ustanowionego na podstawie art. 57 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625, z późn. zm.).
2.
Do wykonywania czynności pomocniczych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, powiatowy lekarz weterynarii może wyznaczyć osoby posiadające tytuł technika weterynarii oraz roczny staż pracy w zakładzie leczniczym dla zwierząt.
3.
Do wykonywania czynności, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powiatowy lekarz weterynarii może wyznaczyć osoby, które:
1)
posiadają tytuł technika weterynarii i odbyły 3-miesięczną praktykę w rzeźni wskazanej przez wojewódzkiego lekarza weterynarii lub
2)
odbyły zakończone egzaminem szkolenie teoretyczne i praktyczne, którego program jest określony w załączniku do rozporządzenia, oraz 3-miesięczną praktykę w rzeźni wskazanej przez wojewódzkiego lekarza weterynarii.
4. 4
 Do wykonywania czynności pomocniczych, o których mowa w ust. 1 pkt 3, powiatowy lekarz weterynarii może wyznaczyć osoby posiadające doświadczenie w zakresie poskramiania zwierząt gospodarskich lub osoby, które zostaną przyuczone przez lekarza weterynarii do wykonywania tych czynności.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

ZAŁĄCZNIK

PROGRAM SZKOLENIA TEORETYCZNEGO I PRAKTYCZNEGO DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH CZYNNOŚCI POMOCNICZE PRZY BADANIU ZWIERZĄT RZEŹNYCH I MIĘSA

Lp.TematyMinimalna liczba godzin wykładowychMinimalna liczba godzin ćwiczeń
1.Wiadomości wstępne: cel i znaczenie badania zwierząt rzeźnych i mięsa; historia tego badania3-
2.Przepisy prawne dotyczące organizacji i zakresu zadań Inspekcji Weterynaryjnej45-
3.Zwierzęta rzeźne, ich skup i transport; znakowanie i identyfikacja; świadectwa zdrowia34
4.Podstawy anatomii i fizjologii zwierząt rzeźnych, budowa i czynności ciała zwierzęcego, układ i rozmieszczenie narządów wewnętrznych ze szczególnym uwzględnieniem węzłów chłonnych oraz struktury mięśni608
5.Znamiona zdrowia u zwierząt żywych, normalny wygląd i właściwości poszczególnych narządów i części tuszy zwierzęcia po uboju458
6.Podstawy anatomii i fizjologii patologicznej; choroby i wady mające znaczenie dla badania zwierząt rzeźnych i mięsa ze szczególnym uwzględnieniem chorób zakaźnych i pasożytniczych6012
7.Właściwości fizykochemiczne mięsa; zmiany zachodzące w tuszy zwierzęcia po uboju; klasyfikacja tusz mięsnych i ich czystości214
8.Rzeźnie i ich rodzaje; ubój zwierząt142
9.Rutynowe badanie przedubojowe zwierząt104
10.Rutynowe badanie poubojowe mięsa4080
11.Badanie na włośnie; objawy włośnicy u zwierząt i ludzi; pobieranie prób do badań na włośnie2040
12.Badania laboratoryjne mięsa; pobieranie prób do badań laboratoryjnych208
13.Ocena i znakowanie mięsa58
14.Dokumentacja badania zwierząt rzeźnych i mięsa74
15.Postępowanie z mięsem warunkowo zdatnym do spożycia oraz niezdatnym do spożycia1810
16.Sposoby oczyszczania i odkażania miejsca postoju i uboju zwierząt dotkniętych chorobami zakaźnymi, jak również narzędzi i przedmiotów użytych przy uboju i badaniu104
17.System HACCP w rzeźniach204
Razem:401200
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego postanowienia dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. o warunkach sanitarnych przy produkcji i wprowadzaniu na rynek świeżego mięsa (Dz. U. WE L 121, z 29.07.1964 r.) oraz dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wywierających wpływ na produkcję i umieszczanie na rynku świeżego mięsa drobiowego (Dz. U. WE L 55, z 8.03.1971 r.). Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.
3 § 3 ust. 1 pkt 3 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 4 września 2008 r. (Dz.U.08.166.1034) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 września 2008 r.
4 § 3 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 4 września 2008 r. (Dz.U.08.166.1034) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 września 2008 r.