Zakaz przywozu zwierząt, mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego z Królestwa Holandii.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.44.279

Akt utracił moc
Wersja od: 12 maja 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 23 kwietnia 1997 r.
w sprawie zakazu przywozu zwierząt, mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego z Królestwa Holandii.

Na podstawie art. 11 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 sierpnia 1927 r. o zwalczaniu zaraźliwych chorób zwierzęcych (Dz. U. Nr 77, poz. 673 i Nr 114, poz. 975, z 1928 r. Nr 26, poz. 229, z 1932 r. Nr 26, poz. 229, Nr 60, poz. 573 i Nr 67 poz. 622, z 1934 r. Nr 110, poz. 976, z 1938 r. Nr 27, poz. 245, z 1948 r. Nr 49, poz. 373, z 1951 r. Nr 1, poz. 4 oraz z 1990 r. Nr 34, poz. 198) oraz art. 29 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa (Dz. U. z 1933 r. Nr 60, poz. 454, z 1934 r. Nr 110, poz. 976, z 1938 r. Nr 18, poz. 132, z 1969 r. Nr 13, poz. 95, z 1971 r. Nr 12, poz. 115 i z 1990 r. Nr 34, poz. 198) zarządza się, co następuje:
Zakazuje się przywozu z Królestwa Holandii zwierząt, mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego określonych w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ZWIERZĄT, MIĘSA I PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO PODLEGAJĄCYCH ZAKAZOWI PRZYWOZU Z KRÓLESTWA HOLANDII

PozycjaKod PCNWyszczególnienie
123
01030103Trzoda chlewna żywa:
0103 10 00 0- Zwierzęta hodowlane czystej krwi
- Pozostałe:
0103 91- - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0- - - Gatunki domowe
0103 91 90 0- - - Pozostałe
0103 92- - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o

masie 160 kg lub większej

0103 92 19 0- - - - Pozostałe
0103 92 90 0- - - Pozostałe
02030203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych
0203 11 90 0- - - Pozostałe
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 12 90 0- - - Pozostałe
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe
0203 19 90 0- - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych
0203 21 90 0- - - Pozostałe
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 22 90 0- - - Pozostałe
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe
0203 29 90 0- - - Pozostałe
02060206Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, z mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone:
0206 30- Wieprzowe, świeże lub chłodzone:
0206 30 10 0- - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0206 30 21 0- - - - Wątroby
0206 30 31 0- - - - Pozostałe
0206 30 90 0- - - Pozostałe
- Wieprzowe mrożone:
0206 41- - Wątroby:
0206 41 10 0- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - - Pozostałe:
0206 41 91 0- - - - Ze świń domowych
0206 41 99 0- - - - Pozostałe
0206 49- - Pozostałe:
0206 49 10 0- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - - Pozostałe:
0206 49 91 0- - - - Ze świń domowych
0206 49 99 0- - - - Pozostałe
02090209 00Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy nie wytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
- Podskórny tłuszcz wieprzowy:
0209 00 11 0- - Świeży, chłodzony, mrożony, solony lub w solance
0209 00 19 0- - Suszony lub wędzony
0209 00 30 0- Tłuszcz wieprzowy oprócz objętego pod pozycją 0209

00 11 lub 0209 00 19

02100210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów:
- Mięso wieprzowe:
0210 11- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0- - - - - Szynki i ich kawałki
0210 11 19 0- - - - - Łopatki i ich kawałki
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0- - - - - Szynki i ich kawałki
0210 11 39 0- - - - - Łopatki i ich kawałki
0210 11 90 0- - - Pozostałe
0210 12- - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0- - - - Solony lub w solance
0210 12 19 0- - - - Suszony lub wędzony
0210 12 90 0- - - Pozostały
0210 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0- - - - - Blok bekonowy lub szpencer
0210 19 20 0- - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki
0210 19 30 0- - - - - Przodki lub ich kawałki
0210 19 40 0- - - - - Schaby i ich kawałki
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0- - - - - - Bez kości
0210 19 59 0- - - - - - Pozostałe
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0- - - - - Przodki i ich kawałki
0210 19 70 0- - - - - Schaby i ich kawałki
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0- - - - - - Bez kości
0210 19 89 0- - - - - - Pozostałe
0210 19 90 0- - - Pozostałe
0210 90- Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z

mięsa lub podrobów:

- - Podroby:
- - - Wieprzowe:
0210 90 31 0- - - - Wątroby
0210 90 39 0- - - - Pozostałe
ex0210 90 90 0- - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów (1)
05020502Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i inna sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści:
0502 10 00 0- Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki

szczeciny lub sierści

05040504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
ex0504 00 00 9- Pozostałe (1)
05060506Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:
0506 10 00 0- Osseina i kości podane działaniu kwasu
0506 90 00 0- Pozostałe
05100510 00 00 0żółć nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce używane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane:
ex0510 00 00 0żółć nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce używane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane (1)
05110511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi:
- Pozostałe:
0511 99- - Pozostałe:
ex0511 99 10 0- - - Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór

lub skórek (1)

ex0511 99 80 0- - - Pozostałe (1)
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:
ex1601 00 10 0- Z wątroby (1), (2)
- Pozostałe:
ex1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane

(1), (2)

ex1601 00 99 0- - Pozostałe (1), (2)
16021602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
ex1602 10 00 0- Przetwory homogenizowane (1), (2)
1602 20- Z wątroby dowolnych zwierząt:
ex1602 20 90 0- - Pozostałe (1), (2)
- Z wieprzowiny:
1602 41- - Szynki i ich części:
ex1602 41 10 0- - - Ze świń domowych (2)
ex1602 41 90 0- - - Pozostałe (2)
1602 42- - Łopatki i ich części:
ex1602 42 10 0- - - Ze świń domowych (2)
ex1602 42 90 0- - - Pozostałe (2)
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

ex1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie

z mieszankami schabów i szynek (2)

ex1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek (2)

ex1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

(2)

ex1602 49 19 0- - - - - Pozostałe (2)
ex1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej

niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia (2)

ex1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

(2)

ex1602 49 90 0- - - Pozostałe (2)
1602 90- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych

zwierząt:

ex1602 90 10 0- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt (1), (2)
- - Pozostałe:
ex1602 90 31 0- - - Z dziczyzny lub z królików (1), (2)
- - - Pozostałe:
ex1602 90 51 0- - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń

domowych (2)

- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
ex1602 90 61 0- - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa

lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub

podrobami (1), (2)

ex1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe (1), (2)
- - - - - Pozostałe:
ex1602 90 98 0- - - - - - Pozostałe (1), (2)
19021902Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, canelloni; kuskus, przygotowany lub nie:
1902 20- Ciasta makaronowe nadziewane, również gotowane lub

inaczej przygotowane:

ex1902 20 30 0- - Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym

podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek

rodzaju łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia (1), (2)

- - Pozostałe:
ex1902 20 99 0- - - Pozostałe (1)
41034103Pozostałe surowe skóry i skórki (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej zakonserwowane, ale niegarbowane, pergaminowane lub bardziej przetwarzane), również dwojone lub odwłosione, oprócz wyłączonych zgodnie z uwagami 1(b) lub 1(c) do niniejszego działu:
ex4103 90 00 0- Pozostałe (1)
1) ex0210 90 90 0, ex0504 00 00 9, ex0510 00 00 0, ex0511 99 10 0, ex0511 99 80 0, ex1601 00 10 0, ex1601 00 91 0, ex1601 00 99 0, ex1602 10 00 0, ex1602 20 90 0, ex1602 90 10 0, ex1602 90 31 0, ex1602 90 61 0, ex1602 90 69 0, ex1602 90 98 0, ex1902 20 30 0, ex1902 20 99 0, ex4103 90 00 0 - dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją nr 0103.

2) ex1601 00 10 0, ex1601 00 91 0, ex1601 00 99 0, ex1602 10 00 0, ex1602 20 90 0, ex1602 41 10 0, ex1602 41 90 0, ex1602 42 10 0, ex1602 49 11 0, ex1602 49 13 0, ex1602 49 15 0, ex1602 49 19 0, ex1602 49 30 0, ex1602 49 50 0, ex1602 49 90 0, ex1602 90 10 0, ex1602 90 31 0, ex1602 90 51 0, ex1602 90 61 0, ex1602 90 69 0, ex1602 90 98 0, ex1902 20 30 0 - dotyczy produktów nie poddanych obróbce termicznej.