Zakaz przywozu niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1998.76.503

Akt utracił moc
Wersja od: 24 czerwca 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 16 czerwca 1998 r.
w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii.

Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369) zarządza się, co następuje:
Zakazuje się przywozu towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii, określonych w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ, KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ ORAZ IRLANDII

PozycjaKod PCNWyszczególnienie
01020102Bydło żywe:
0102 10- Zwierzęta hodowlane czystej krwi:
0102 10 10 0- - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie

miało cielaka)

0102 10 30 0- - Krowy
0102 10 90 0- - Pozostałe
0102 90- Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0- - - O masie nie przekraczającej 80 kg
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej

160 kg:

0102 90 21 0- - - - Rzeźne
0102 90 29 0- - - - Pozostałe
- - - O masie powyżej 160 kg, ale nie

przekraczającej 300 kg:

0102 90 41 0- - - - Rzeźne
0102 90 49 0- - - - Pozostałe
- - - O masie powyżej 300 kg:
- - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy

nie miało cielaka):

0102 90 51 0- - - - - Rzeźne
0102 90 59 0- - - - - Pozostałe
- - - - Krowy:
0102 90 61 0- - - - - Rzeźne
0102 90 69 0- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0- - - - - Rzeźne
0102 90 79 0- - - - - Pozostałe
0102 90 90 0- - Pozostałe
02010201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0- Tusze i półtusze
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0- - Pozostałe
0201 30 00 0- Bez kości
02020202Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0- Tusze i półtusze
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0- - Pozostałe
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane"

w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć

przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć

kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku,

ale bez polędwicy

0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0- - Pozostałe
02060206Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone:
0206 10- Wołowe świeże lub chłodzone:
0206 10 10 0- - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - Pozostałe:
0206 10 91 0- - - Wątroby
0206 10 95 0- - - Gruba przepona i cienka przepona
0206 10 99 0- - - Pozostałe
- Wołowe mrożone:
0206 21 00 0- - Ozory
0206 22- - Wątroby:
0206 22 10 0- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

0206 22 90 0- - - Pozostałe
0206 29- - Pozostałe:
0206 29 10 0- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - - Pozostałe:
0206 29 91 0- - - - Gruba przepona i cienka przepona
0206 29 99 0- - - - Pozostałe
02100210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów:
0210 20- Mięso wołowe:
0210 20 10 0- - Z kośćmi
0210 20 90 0- - Bez kości
0210 90- Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z

mięsa lub podrobów:

- - Podroby:
- - - Wołowe:
0210 90 41 0- - - - Gruba przepona i cienka przepona
0210 90 49 0- - - - Pozostałe
0504 00 000504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 9- Pozostałe1)
05060506Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:
0506 10 00 0- Osseina i kości poddane działaniu kwasu1)
0506 90 00 0- Pozostałe1)
05110511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi:
- Pozostałe:
0511 99- - Pozostałe:
0511 99 50 0- - - Embriony bydlęce
0511 99 80- - - Pozostałe:
0511 99 80 5- - - - Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1)
0511 99 80 9- - - - Pozostałe1)
1601 001601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:
1601 00 10 0- Z wątroby1)
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie

gotowane1)

1601 00 99 0- - Pozostałe1)
16021602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
1602 10 00 0- Przetwory homogenizowane1)
1602 20- Z wątroby dowolnych zwierząt:
1602 20 90 0- - Pozostałe1)
1602 50- Z wołowiny:
1602 50 10 0- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Corned beef (wołowina peklowana)
1602 50 39 0- - - - Pozostałe
1602 50 80 0- - - Pozostałe
1602 90- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi z dowolnych

zwierząt:

1602 90 10 0- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1)
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0- - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa

lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub

podrobami1)

1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe1)
1603 001603 00Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych:
1603 00 10 0- W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1

kg lub mniej1)

1603 00 30 0- W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

większej niż 1 kg, ale mniejszej niż 20 kg1)

1603 00 90 0- Pozostałe1)
23012301Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:
2301 10 00 0- Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów;

skwarki1)

30013001Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
3001 10- Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i

nie sproszkowane:

3001 10 10 0- - Sproszkowane1)
3001 10 90 0- - Pozostałe1)
3001 20- Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich

wydzielin:

3001 20 90 0- - Pozostałe1)
3001 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
3001 90 91 0- - - Heparyna i jej sole1)
3001 90 99 0- - - Pozostałe1)
30023002Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne:
3002 10- Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz

modyfikowane produkty immunologiczne, także

otrzymywane w procesach biotechnologicznych:

3002 10 10 0- - Antysurowice1)
- - Pozostałe:
3002 10 91 0- - - Hemoglobina, globulina krwi i globulina

surowicy1)

3002 90- Pozostałe:
3002 90 30 0- Krew zwierzęca przygotowana do stosowania

terapeutycznego, profilaktycznego i

diagnostycznego1)

3503 003503 00Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/ barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:
3503 00 10 0- Żelatyna i jej pochodne1), 2)
3503 00 80 0- Pozostałe1), 2)
1) - Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją nr 0102.

2) - Dotyczy produktów przeznaczonych do celów spożywczych.