Zakaz przywozu i przewozu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z uwagi na niebezpieczeństwo przeniesienia pryszczycy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.22.258

Akt utracił moc
Wersja od: 6 września 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 21 marca 2001 r.
w sprawie zakazu przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z uwagi na niebezpieczeństwo przeniesienia pryszczycy. 1

Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) zarządza się, co następuje:
Z uwagi na niebezpieczeństwo przeniesienia pryszczycy ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej zakazuje się przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej towarów pochodzących z tych państw, określonych w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  3

TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU I PRZEWOZU PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ POCHODZĄCE ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ, Z KRÓLESTWA NIDERLANDÓW ORAZ Z REPUBLIKI FRANCUSKIEJ 4

Kod PCNWyszczególnienie
12
0102Bydło żywe
0103Trzoda chlewna żywa
0104Owce i kozy żywe
0106 00Pozostałe zwierzęta żywe2)
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone
0202Mięso wołowe mrożone
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone
0204Mięso baranie i kozie - świeże, chłodzone lub mrożone
0206Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone1)
0208Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone2)
0209 00Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone5)
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów1)
0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego3)
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3)
0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao3)
0404Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone3)
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania3)
0406Sery i twarogi3)
0410 00 00 0Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1)
0502Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i inna sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści1)
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1)
0506Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów1),2)
0507Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów1),2)
0510 00 00 0Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce używane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane1),2)
0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi1),2)
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty1),2),4)
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew1),2),4)
1603 00Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych1),2)
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone4)
1902Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie1),4)
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1),4)
3001Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i niesproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone1)
3002Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne1)
4101Surowe skóry i skórki bydlęce lub ze zwierząt jednokopytnych (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej konserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszemu wyprawianiu), nawet odwłoszone, lub dwojone7)
4102Surowe skóry owcze lub jagnięce (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej zakonserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszemu wyprawianiu), również dwojone lub z wełną oprócz wyłączonych zgodnie z uwagą 1 (c) do niniejszego działu7)
4103Pozostałe surowe skóry i skórki (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej zakonserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszemu wyprawianiu), również dwojone lub odwłoszone, oprócz wyłączonych zgodnie z uwagami 1 (b) lub 1 (c) do niniejszego działu7)
9508 00 00 0Karuzele, huśtawki, strzelnice i inne urządzenia rozrywkowe na wolnym powietrzu; cyrki wędrowne, menażerie oraz wędrowne teatry6)
1) Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją 0102, 0103, 0104, 0106 00

2) Dotyczy zwierząt parzystokopytnych

3) Nie dotyczy mleka poddanego obróbce termicznej (pasteryzacji) i produktów z takiego mleka

4) Nie dotyczy produktów poddanych obróbce termicznej w temperaturze 72°C i powyżej

5) Dotyczy tłuszczu otrzymanego ze zwierząt objętych pozycją 0103

6) Dotyczy zwierząt objętych pozycją 0102, 0103, 0104, 0106 00 w odniesieniu do zwierząt parzystokopytnych

7) Dotyczy skór świeżych lub solonych otrzymanych ze zwierząt parzystokopytnych, objętych pozycją 0102, 0103, 0104, 0106 00.

1 Tytuł zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 30 sierpnia 2001 r. (Dz.U.01.94.1038) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 września 2001 r.
2 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 30 sierpnia 2001 r. (Dz.U.01.94.1038) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 września 2001 r.
3 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 30 sierpnia 2001 r. (Dz.U.01.94.1038) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 września 2001 r.
4 Z dniem 6 września 2001 r., w związku ze zmianą nin. rozporządzenia przez rozporządzenie z dnia 30 sierpnia 2001 r. (Dz.U.01.94.1038), towary pochodzące z Królestwa Niderlandów oraz Republiki Francuskiej nie podlegają zakazowi przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.