§ 6. - Zabezpieczenie przeciwpożarowe zakładów przetwórstwa rybnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1980.23.88

Akt utracił moc
Wersja od: 30 października 1980 r.
§  6.
1.
W smażalniach ryb należy:
1)
przestrzegać, aby patelnie i brytfanny smażalnicze były wyposażone w metalowe pokrywy,
2)
przestrzegać określonych temperatur i czasu trwania procesu technologicznego,
3)
przestrzegać, aby urządzenia elektryczne i gazowe oraz patelnie i płyty grzejne były sprawne technicznie,
4)
nie dopuszczać do wykipienia oleju i jego zapalenia na skutek przepełnienia patelni lub brytfanny smażalniczej.
2.
Urządzenia smażalnicze typu "Seffekaar" powinny być okresowo czyszczone zgodnie z instrukcją technologiczną. Przy stosowaniu tego typu urządzenia zabrania się:
1)
uruchamiania i obsługi urządzenia przez pracowników nie przeszkolonych w tym zakresie,
2)
włączania grzałki elektrycznej przed napełnieniem urządzenia olejem roślinnym,
3)
eksploatowania urządzenia przy niepełnym poziomie granicznym oleju roślinnego.