§ 4. - Zabezpieczenie przeciwpożarowe zakładów przetwórstwa rybnego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1980.23.88
Akt utracił moc Wersja od: 30 października 1980 r.
§ 4.
1.
W wędzarniach ryb należy:1)
ściśle przestrzegać ustaleń technologicznych, a w szczególności nie przekraczać obowiązujących temperatur w poszczególnych typach wędzarni i w poszczególnych fazach wędzenia,2)
nadzorować w sposób ciągły proces wędzenia,3)
stosować odpowiednie drewno do palenisk,4)
prowadzić okresowe, ustalone w instrukcji technologicznej, usuwanie tłuszczu rybnego nagromadzonego w studzienkach,5)
systematycznie oczyszczać z sadzy szklistej i płatkowej oraz z osadu tłuszczu wewnętrzne komory, przewody dymowe i wentylacyjne, ramy oraz wózki wędzarnicze i siatki przeciwiskierne, a mianowicie:a)
przy intensywnym wędzeniu oraz w wędzarniach tunelowych typu "Kverner" - raz w tygodniu,b)
w pozostałych wypadkach - raz na dwa tygodnie,6)
codziennie po zakończeniu pracy oczyszczać generatory dymu.7)
przeprowadzać okresową konserwację, regulację i czyszczenie układu kontrolno-sterującego i elektrycznego.2.
W wędzarni tunelowej typu "Kverner" zabrania się prowadzenia procesu technologicznego po wyjęciu siatki przeciwiskiernej z dymogeneratora.