§ 3. - Zabezpieczenie przeciwpożarowe zakładów przetwórstwa rybnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1980.23.88

Akt utracił moc
Wersja od: 30 października 1980 r.
§  3.
Wędzarnie ryb powinny być wykonane z materiałów niepalnych, a ponadto spełniać następujące warunki:
1)
powinny być wydzielone od sąsiednich obiektów bądź pomieszczeń ścianami i stropami oddzieleń przeciwpożarowych,
2)
mieć układ paleniska wyposażony w rynienki do odprowadzania ściekającego tłuszczu poza komorę wędzarniczą do specjalnego zbiornika,
3)
mieć kominy zabezpieczone siatkami przeciwiskiernymi.
4)
powinny być wyposażone w wentylację oraz - z wyjątkiem wędzarni małokubaturowych - w wewnętrzny hydrant pożarowy Ć 52 mm, a w wypadku wędzarni tunelowych typu "Kverner" - w parową instalację gaśniczą sterowaną ręcznie.