§ 15. - Zabezpieczenie przeciwpożarowe zakładów przetwórstwa rybnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1980.23.88

Akt utracił moc
Wersja od: 30 października 1980 r.
§  15.
1.
Kierownicy zakładów są obowiązani do zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów, a w szczególności do:
1)
określenia obowiązków oraz odpowiedzialności kierowników poszczególnych komórek organizacyjnych, służb i stanowisk pracy za stan zabezpieczenia przeciwpożarowego,
2)
powołania komisji pożarowo-technicznej oraz przeciwpożarowego pogotowia w oddziałach i halach,
3)
rozpatrywania - co najmniej raz w roku - na naradach dyrekcyjnych stanu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, wydawania stosownych poleceń oraz wyznaczania osób odpowiedzialnych z ich wykonanie,
4)
ustalania zadań, form i środków zmierzających do właściwego zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, w szczególności na podstawie wniosków:
a)
służby ochrony przeciwpożarowej,
b)
jednostek nadrzędnych oraz organów upoważnionych do przeprowadzania kontroli,
c)
komisji pożarowo-technicznej,
5)
zapewnienia środków finansowych i materiałowych, niezbędnych do utrzymania odpowiedniego poziomu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, oraz kontrolowania terminowego i racjonalnego wykorzystania tych środków,
6)
zapoznania pracowników z przepisami przeciwpożarowymi, nadzorowania ich przestrzegania oraz wyciągania konsekwencji służbowych w stosunku do winnych nieprzestrzegania tych przepisów,
7)
podejmowania innych czynności zmierzających do polepszenia zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu.
2.
Pracownicy zakładów są obowiązani do ścisłego przestrzegania przepisów przeciwpożarowych i instrukcji technologicznych, a w szczególności do:
1)
przestrzegania instrukcji technologicznych dotyczących czasu trwania operacji technologicznej, wymaganej temperatury, sposobu obsługi urządzenia oraz jego kontroli i konserwacji,
2)
okresowej konserwacji (czyszczenia) urządzeń zgodnie ze wskazaniami producenta,
3)
wyłączania urządzenia technologicznego oraz instalacji elektrycznych przed zakończeniem pracy i wyjściem z pomieszczeń oraz sprawdzenia, czy w opuszczonych pomieszczeniach nie zachodzi możliwość powstania pożaru,
4)
niezastawiania przejść ewakuacyjnych, dostępu do sprzętu i urządzeń przeciwpożarowych oraz do wyłączników urządzeń energetycznych,
5)
dbałości o utrzymanie sprzętu pożarniczego w sprawności i gotowości do natychmiastowego użycia oraz znajomości jego obsługi,
6)
przestrzegania zakazu palenia tytoniu w pomieszczeniach, w których zakaz ten obowiązuje,
7)
właściwej obsługi urządzeń instalacji technologicznych, elektrycznych, gazowych itp., mogących spowodować pożar, oraz zgłaszania przełożonym wszelkich zauważonych usterek i nieprawidłowości w działaniu tych urządzeń i instalacji,
8)
wykonywania poleceń przełożonych i służby ochrony przeciwpożarowej, dotyczących usunięcia usterek i zaniedbań w zakresie zabezpieczenia przeciwpożarowego.