Zabezpieczenie przeciwpożarowe zakładów przetwórstwa rybnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1980.23.88

Akt utracił moc
Wersja od: 30 października 1980 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU ZAGRANICZNEGO I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 20 października 1980 r.
w sprawie zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów przetwórstwa rybnego.

Na podstawie art. 6 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz. U. Nr 20, poz. 106) zarządza się, co następuje:
Przepisy rozporządzenia regulują sprawy zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów przetwórstwa rybnego, zwanych dalej "zakładami", podległych Ministrowi Handlu Zagranicznego i Gospodarki Morskiej oraz Centralnemu Związkowi Spółdzielczości Pracy.
Elementy konstrukcyjne obiektów produkcyjnych przetwórstwa wstępnego, w których odbywa się rozmrażanie, płukanie, filetowanie oraz solankowanie ryb, powinny być wykonane z materiałów niepalnych.
Wędzarnie ryb powinny być wykonane z materiałów niepalnych, a ponadto spełniać następujące warunki:
1)
powinny być wydzielone od sąsiednich obiektów bądź pomieszczeń ścianami i stropami oddzieleń przeciwpożarowych,
2)
mieć układ paleniska wyposażony w rynienki do odprowadzania ściekającego tłuszczu poza komorę wędzarniczą do specjalnego zbiornika,
3)
mieć kominy zabezpieczone siatkami przeciwiskiernymi.
4)
powinny być wyposażone w wentylację oraz - z wyjątkiem wędzarni małokubaturowych - w wewnętrzny hydrant pożarowy Ć 52 mm, a w wypadku wędzarni tunelowych typu "Kverner" - w parową instalację gaśniczą sterowaną ręcznie.
1.
W wędzarniach ryb należy:
1)
ściśle przestrzegać ustaleń technologicznych, a w szczególności nie przekraczać obowiązujących temperatur w poszczególnych typach wędzarni i w poszczególnych fazach wędzenia,
2)
nadzorować w sposób ciągły proces wędzenia,
3)
stosować odpowiednie drewno do palenisk,
4)
prowadzić okresowe, ustalone w instrukcji technologicznej, usuwanie tłuszczu rybnego nagromadzonego w studzienkach,
5)
systematycznie oczyszczać z sadzy szklistej i płatkowej oraz z osadu tłuszczu wewnętrzne komory, przewody dymowe i wentylacyjne, ramy oraz wózki wędzarnicze i siatki przeciwiskierne, a mianowicie:
a)
przy intensywnym wędzeniu oraz w wędzarniach tunelowych typu "Kverner" - raz w tygodniu,
b)
w pozostałych wypadkach - raz na dwa tygodnie,
6)
codziennie po zakończeniu pracy oczyszczać generatory dymu.
7)
przeprowadzać okresową konserwację, regulację i czyszczenie układu kontrolno-sterującego i elektrycznego.
2.
W wędzarni tunelowej typu "Kverner" zabrania się prowadzenia procesu technologicznego po wyjęciu siatki przeciwiskiernej z dymogeneratora.
1.
Elementy konstrukcyjne obiektów i pomieszczeń, w których zainstalowane są urządzenia smażalnicze oraz w których odbywa się produkcja konserw i marynat, powinny być wykonane z materiałów niepalnych.
2.
Smażalnie ryb powinny być wydzielone od sąsiednich obiektów lub pomieszczeń ścianami i stropami oddzieleń przeciwpożarowych.
1.
W smażalniach ryb należy:
1)
przestrzegać, aby patelnie i brytfanny smażalnicze były wyposażone w metalowe pokrywy,
2)
przestrzegać określonych temperatur i czasu trwania procesu technologicznego,
3)
przestrzegać, aby urządzenia elektryczne i gazowe oraz patelnie i płyty grzejne były sprawne technicznie,
4)
nie dopuszczać do wykipienia oleju i jego zapalenia na skutek przepełnienia patelni lub brytfanny smażalniczej.
2.
Urządzenia smażalnicze typu "Seffekaar" powinny być okresowo czyszczone zgodnie z instrukcją technologiczną. Przy stosowaniu tego typu urządzenia zabrania się:
1)
uruchamiania i obsługi urządzenia przez pracowników nie przeszkolonych w tym zakresie,
2)
włączania grzałki elektrycznej przed napełnieniem urządzenia olejem roślinnym,
3)
eksploatowania urządzenia przy niepełnym poziomie granicznym oleju roślinnego.
W pomieszczeniu, w którym odbywa się sporządzanie roztworów z użyciem esencji octowej do produkcji marynat, zabrania się używania ognia otwartego oraz narzędzi mogących spowodować iskrzenie.
Przy produkcji i magazynowaniu oleju rybnego (tranu) należy:
1)
w czasie odwirowywania oleju rybnego nie dopuszczać do przegrzania się wirówki ponad dopuszczalną temperaturę,
2)
olej rybny przechowywać wyłącznie w metalowych pojemnikach i w wydzielonych pomieszczeniach magazynowych,
3)
rozlany lub wyciekający olej rybny natychmiast usuwać za pomocą substancji wchłaniających (sorbentów), a przyczynę wycieku zlikwidować,
4)
przestrzegać zakazu palenia tytoniu i używania ognia otwartego.
1.
Przy suszeniu mączki rybnej należy ściśle przestrzegać instrukcji technologicznoruchowej, a w szczególności określonych temperatur i czasu trwania procesu suszenia. Ponadto zabrania się używania niesprawnych lub uszkodzonych urządzeń, a w szczególności:
1)
urządzenia regulującego dopływ oleju opałowego do palnika w agregacie spalinowym,
2)
urządzenia oczyszczającego z sadzy wnętrza rur, którymi przepływają gazy spalinowe,
3)
zaworu elektromagnetycznego w urządzeniu startowym do zapalania gazu,
4)
palnika w wytwornicy gazu spalinowego,
5)
urządzenia wentylacyjnego (brak drożności).
2.
Suszarnie mączki rybnej powinny mieć zapewnioną nieprzerwaną ciągłość pracy przez możliwość zasilania z dwóch niezależnych źródeł energii elektrycznej.
1.
Urządzenie służące do mielenia mączki rybnej powinno być wyposażone w elektromagnesy wychwytujące przedmioty metaliczne.
2.
Temperatura mączki rybnej opuszczającej młynek nie powinna przekraczać 50°C.
3.
Przed workowaniem mączka powinna być wychłodzona do temperatury poniżej 40°C.
4.
Mączkę rybną należy pakować do worków jutowych lub z tworzyw polietylenowych wykonanych w postaci siatki.
1.
Mączka rybna powinna być składowana w wydzielonych do tego celu pomieszczeniach suchych i przewiewnych o wilgotności względnej nie przekraczającej 75% i temperaturze do 20°C.
2.
Worki z mączką rybną należy układać na drewnianych podkładach, przy czym warstwa jednego sztapla nie powinna przekraczać 5 worków na powierzchni 1 m2.
3.
Warstwy worków w sztaplu powinny być układane naprzemianlegle.
4.
Temperaturę składowanej mączki rybnej należy sprawdzać co 24 godziny, a przy wzroście temperatury powyżej 40°C worki z mączką rybną usuwać z pomieszczenia, przesypując ich zawartość w celu wychłodzenia.
1.
W pomieszczeniach laboratoryjnych powinny znajdować się dygestoria wyposażone w wentylację wyciągową.
2.
Rurociągi instalacyjne w pomieszczeniach laboratoryjnych powinny być oznakowane barwami rozpoznawczymi zgodnie z obowiązującymi przepisami o znakowaniu rurociągów.
1.
Prace laboratoryjne z użyciem palnych cieczy lub gazów należy wykonywać wyłącznie pod dygestorium, używając odczynników i chemikalii w ilościach niezbędnych do bieżącej pracy.
2.
Zapasy odczynników i chemikalii należy przechowywać w oddzielnych pomieszczeniach, odpowiadających wymaganiom ochrony przeciwpożarowej.
1.
Zakłady powinny być wyposażone w samoczynne urządzenia sygnalizacji alarmu pożarowego oraz w sieć hydrantów zewnętrznych i wewnętrznych zgodnie z obowiązującymi normami, a ponadto:
1)
w magazynach mączki rybnej - w stałe urządzenia gaśnicze śniegowe,
2)
w magazynach palnych opakowań - w stałe urządzenia zraszaczowe.
2.
Wyposażenie zakładów w sprzęt pożarniczy określa załącznik do rozporządzenia.
1.
Kierownicy zakładów są obowiązani do zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów, a w szczególności do:
1)
określenia obowiązków oraz odpowiedzialności kierowników poszczególnych komórek organizacyjnych, służb i stanowisk pracy za stan zabezpieczenia przeciwpożarowego,
2)
powołania komisji pożarowo-technicznej oraz przeciwpożarowego pogotowia w oddziałach i halach,
3)
rozpatrywania - co najmniej raz w roku - na naradach dyrekcyjnych stanu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, wydawania stosownych poleceń oraz wyznaczania osób odpowiedzialnych z ich wykonanie,
4)
ustalania zadań, form i środków zmierzających do właściwego zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, w szczególności na podstawie wniosków:
a)
służby ochrony przeciwpożarowej,
b)
jednostek nadrzędnych oraz organów upoważnionych do przeprowadzania kontroli,
c)
komisji pożarowo-technicznej,
5)
zapewnienia środków finansowych i materiałowych, niezbędnych do utrzymania odpowiedniego poziomu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, oraz kontrolowania terminowego i racjonalnego wykorzystania tych środków,
6)
zapoznania pracowników z przepisami przeciwpożarowymi, nadzorowania ich przestrzegania oraz wyciągania konsekwencji służbowych w stosunku do winnych nieprzestrzegania tych przepisów,
7)
podejmowania innych czynności zmierzających do polepszenia zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu.
2.
Pracownicy zakładów są obowiązani do ścisłego przestrzegania przepisów przeciwpożarowych i instrukcji technologicznych, a w szczególności do:
1)
przestrzegania instrukcji technologicznych dotyczących czasu trwania operacji technologicznej, wymaganej temperatury, sposobu obsługi urządzenia oraz jego kontroli i konserwacji,
2)
okresowej konserwacji (czyszczenia) urządzeń zgodnie ze wskazaniami producenta,
3)
wyłączania urządzenia technologicznego oraz instalacji elektrycznych przed zakończeniem pracy i wyjściem z pomieszczeń oraz sprawdzenia, czy w opuszczonych pomieszczeniach nie zachodzi możliwość powstania pożaru,
4)
niezastawiania przejść ewakuacyjnych, dostępu do sprzętu i urządzeń przeciwpożarowych oraz do wyłączników urządzeń energetycznych,
5)
dbałości o utrzymanie sprzętu pożarniczego w sprawności i gotowości do natychmiastowego użycia oraz znajomości jego obsługi,
6)
przestrzegania zakazu palenia tytoniu w pomieszczeniach, w których zakaz ten obowiązuje,
7)
właściwej obsługi urządzeń instalacji technologicznych, elektrycznych, gazowych itp., mogących spowodować pożar, oraz zgłaszania przełożonym wszelkich zauważonych usterek i nieprawidłowości w działaniu tych urządzeń i instalacji,
8)
wykonywania poleceń przełożonych i służby ochrony przeciwpożarowej, dotyczących usunięcia usterek i zaniedbań w zakresie zabezpieczenia przeciwpożarowego.
Kierownicy zakładów są obowiązani do opracowania planu dostosownia zakładu do wymagań określonych w rozporządzeniu i zapewnienia realizacji tych planów do dnia 31 grudnia 1983 r.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYPOSAŻENIE ZAKŁADÓW W SPRZĘT POŻARNICZY

Obiekt (pomieszczenie)Sprzęt pożarniczy
rodzajilość
123
Magazyn surowców pomocniczych (przyprawy, mąka, cukier itp.)gaśnica pianowa1 szt. na 200 m2
Magazyn wyrobów gotowych (konserw)gaśnica pianowa1 szt. na 200 m2
Magazyn oleju rybnego (tranu)gaśnica śniegowa (8 l)1 szt. na 200 m2
Magazyn mączki rybnejgaśnica pianowa1 szt. na 200 m2
Magazyn opakowań palnychgaśnica pianowa lub proszkowa1 szt. na 200 m2
Składowisko drewna wędzarniczego, węgla lub trocinstoisko (punkt) z następującym sprzętem:
– stojak hydrantowy
– 2 odcinki węża
– 1 prądownica1 stoisko na 1.000 m2
Składowisko beczek drewnianych lub z tworzyw sztucznychjak wyżej1 stoisko na każde 4.000 składowanych beczek
Hala produkcyjna przetwórstwa wstępnegogaśnica proszkowa1 szt. na 300 m2 oraz przy rozdzielni elektrycznej gaśnica śniegowa (8 l)
Maszynownia sprężarek amoniakalnychagregat śniegowy AS–601 szt. dla maszynowni
gaśnica śniegowa (8 l)1 szt. na 100 m2 dla małych agregatów chłodniczych lub na każde pomieszczenie maszynowni
Wędzarnie rybgaśnica śniegowa (8 l) i gaśnica pianowapo 1 szt. na każde pomieszczenie
Smażalnie rybgaśnica śniegowa (8 l) i koc gaśniczypo 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie
Wytwórnia mączki rybnejgaśnica śniegowa (8 l)1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie oraz 1 szt. dla agregatu gazu spalinowego
Tranowniagaśnica śniegowa (8 l)po 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie
Laboratoria zakładowegaśnica śniegowa (8 l) i koc gaśniczy1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie