Zabezpieczenie przeciwpożarowe zakładów przetwórstwa rybnego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1980.23.88
Akt utracił moc Wersja od: 30 października 1980 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU ZAGRANICZNEGO I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 20 października 1980 r.
w sprawie zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów przetwórstwa rybnego.
Na podstawie art. 6 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz. U. Nr 20, poz. 106) zarządza się, co następuje:
Przepisy rozporządzenia regulują sprawy zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów przetwórstwa rybnego, zwanych dalej "zakładami", podległych Ministrowi Handlu Zagranicznego i Gospodarki Morskiej oraz Centralnemu Związkowi Spółdzielczości Pracy.
Elementy konstrukcyjne obiektów produkcyjnych przetwórstwa wstępnego, w których odbywa się rozmrażanie, płukanie, filetowanie oraz solankowanie ryb, powinny być wykonane z materiałów niepalnych.
Wędzarnie ryb powinny być wykonane z materiałów niepalnych, a ponadto spełniać następujące warunki:
1)
powinny być wydzielone od sąsiednich obiektów bądź pomieszczeń ścianami i stropami oddzieleń przeciwpożarowych,2)
mieć układ paleniska wyposażony w rynienki do odprowadzania ściekającego tłuszczu poza komorę wędzarniczą do specjalnego zbiornika,3)
mieć kominy zabezpieczone siatkami przeciwiskiernymi.4)
powinny być wyposażone w wentylację oraz - z wyjątkiem wędzarni małokubaturowych - w wewnętrzny hydrant pożarowy Ć 52 mm, a w wypadku wędzarni tunelowych typu "Kverner" - w parową instalację gaśniczą sterowaną ręcznie.1.
W wędzarniach ryb należy:1)
ściśle przestrzegać ustaleń technologicznych, a w szczególności nie przekraczać obowiązujących temperatur w poszczególnych typach wędzarni i w poszczególnych fazach wędzenia,2)
nadzorować w sposób ciągły proces wędzenia,3)
stosować odpowiednie drewno do palenisk,4)
prowadzić okresowe, ustalone w instrukcji technologicznej, usuwanie tłuszczu rybnego nagromadzonego w studzienkach,5)
systematycznie oczyszczać z sadzy szklistej i płatkowej oraz z osadu tłuszczu wewnętrzne komory, przewody dymowe i wentylacyjne, ramy oraz wózki wędzarnicze i siatki przeciwiskierne, a mianowicie:a)
przy intensywnym wędzeniu oraz w wędzarniach tunelowych typu "Kverner" - raz w tygodniu,b)
w pozostałych wypadkach - raz na dwa tygodnie,6)
codziennie po zakończeniu pracy oczyszczać generatory dymu.7)
przeprowadzać okresową konserwację, regulację i czyszczenie układu kontrolno-sterującego i elektrycznego.2.
W wędzarni tunelowej typu "Kverner" zabrania się prowadzenia procesu technologicznego po wyjęciu siatki przeciwiskiernej z dymogeneratora.1.
Elementy konstrukcyjne obiektów i pomieszczeń, w których zainstalowane są urządzenia smażalnicze oraz w których odbywa się produkcja konserw i marynat, powinny być wykonane z materiałów niepalnych.2.
Smażalnie ryb powinny być wydzielone od sąsiednich obiektów lub pomieszczeń ścianami i stropami oddzieleń przeciwpożarowych.1.
W smażalniach ryb należy:1)
przestrzegać, aby patelnie i brytfanny smażalnicze były wyposażone w metalowe pokrywy,2)
przestrzegać określonych temperatur i czasu trwania procesu technologicznego,3)
przestrzegać, aby urządzenia elektryczne i gazowe oraz patelnie i płyty grzejne były sprawne technicznie,4)
nie dopuszczać do wykipienia oleju i jego zapalenia na skutek przepełnienia patelni lub brytfanny smażalniczej.2.
Urządzenia smażalnicze typu "Seffekaar" powinny być okresowo czyszczone zgodnie z instrukcją technologiczną. Przy stosowaniu tego typu urządzenia zabrania się:1)
uruchamiania i obsługi urządzenia przez pracowników nie przeszkolonych w tym zakresie,2)
włączania grzałki elektrycznej przed napełnieniem urządzenia olejem roślinnym,3)
eksploatowania urządzenia przy niepełnym poziomie granicznym oleju roślinnego.
W pomieszczeniu, w którym odbywa się sporządzanie roztworów z użyciem esencji octowej do produkcji marynat, zabrania się używania ognia otwartego oraz narzędzi mogących spowodować iskrzenie.
Przy produkcji i magazynowaniu oleju rybnego (tranu) należy:
1)
w czasie odwirowywania oleju rybnego nie dopuszczać do przegrzania się wirówki ponad dopuszczalną temperaturę,2)
olej rybny przechowywać wyłącznie w metalowych pojemnikach i w wydzielonych pomieszczeniach magazynowych,3)
rozlany lub wyciekający olej rybny natychmiast usuwać za pomocą substancji wchłaniających (sorbentów), a przyczynę wycieku zlikwidować,4)
przestrzegać zakazu palenia tytoniu i używania ognia otwartego.1.
Przy suszeniu mączki rybnej należy ściśle przestrzegać instrukcji technologicznoruchowej, a w szczególności określonych temperatur i czasu trwania procesu suszenia. Ponadto zabrania się używania niesprawnych lub uszkodzonych urządzeń, a w szczególności:1)
urządzenia regulującego dopływ oleju opałowego do palnika w agregacie spalinowym,2)
urządzenia oczyszczającego z sadzy wnętrza rur, którymi przepływają gazy spalinowe,3)
zaworu elektromagnetycznego w urządzeniu startowym do zapalania gazu,4)
palnika w wytwornicy gazu spalinowego,5)
urządzenia wentylacyjnego (brak drożności).2.
Suszarnie mączki rybnej powinny mieć zapewnioną nieprzerwaną ciągłość pracy przez możliwość zasilania z dwóch niezależnych źródeł energii elektrycznej.1.
Urządzenie służące do mielenia mączki rybnej powinno być wyposażone w elektromagnesy wychwytujące przedmioty metaliczne.2.
Temperatura mączki rybnej opuszczającej młynek nie powinna przekraczać 50°C.3.
Przed workowaniem mączka powinna być wychłodzona do temperatury poniżej 40°C.4.
Mączkę rybną należy pakować do worków jutowych lub z tworzyw polietylenowych wykonanych w postaci siatki.1.
Mączka rybna powinna być składowana w wydzielonych do tego celu pomieszczeniach suchych i przewiewnych o wilgotności względnej nie przekraczającej 75% i temperaturze do 20°C.2.
Worki z mączką rybną należy układać na drewnianych podkładach, przy czym warstwa jednego sztapla nie powinna przekraczać 5 worków na powierzchni 1 m2.3.
Warstwy worków w sztaplu powinny być układane naprzemianlegle.4.
Temperaturę składowanej mączki rybnej należy sprawdzać co 24 godziny, a przy wzroście temperatury powyżej 40°C worki z mączką rybną usuwać z pomieszczenia, przesypując ich zawartość w celu wychłodzenia.1.
W pomieszczeniach laboratoryjnych powinny znajdować się dygestoria wyposażone w wentylację wyciągową.2.
Rurociągi instalacyjne w pomieszczeniach laboratoryjnych powinny być oznakowane barwami rozpoznawczymi zgodnie z obowiązującymi przepisami o znakowaniu rurociągów.1.
Prace laboratoryjne z użyciem palnych cieczy lub gazów należy wykonywać wyłącznie pod dygestorium, używając odczynników i chemikalii w ilościach niezbędnych do bieżącej pracy.2.
Zapasy odczynników i chemikalii należy przechowywać w oddzielnych pomieszczeniach, odpowiadających wymaganiom ochrony przeciwpożarowej.1.
Zakłady powinny być wyposażone w samoczynne urządzenia sygnalizacji alarmu pożarowego oraz w sieć hydrantów zewnętrznych i wewnętrznych zgodnie z obowiązującymi normami, a ponadto:1)
w magazynach mączki rybnej - w stałe urządzenia gaśnicze śniegowe,2)
w magazynach palnych opakowań - w stałe urządzenia zraszaczowe.2.
Wyposażenie zakładów w sprzęt pożarniczy określa załącznik do rozporządzenia.1.
Kierownicy zakładów są obowiązani do zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów, a w szczególności do:1)
określenia obowiązków oraz odpowiedzialności kierowników poszczególnych komórek organizacyjnych, służb i stanowisk pracy za stan zabezpieczenia przeciwpożarowego,2)
powołania komisji pożarowo-technicznej oraz przeciwpożarowego pogotowia w oddziałach i halach,3)
rozpatrywania - co najmniej raz w roku - na naradach dyrekcyjnych stanu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, wydawania stosownych poleceń oraz wyznaczania osób odpowiedzialnych z ich wykonanie,4)
ustalania zadań, form i środków zmierzających do właściwego zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, w szczególności na podstawie wniosków:a)
służby ochrony przeciwpożarowej,b)
jednostek nadrzędnych oraz organów upoważnionych do przeprowadzania kontroli,c)
komisji pożarowo-technicznej,5)
zapewnienia środków finansowych i materiałowych, niezbędnych do utrzymania odpowiedniego poziomu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, oraz kontrolowania terminowego i racjonalnego wykorzystania tych środków,6)
zapoznania pracowników z przepisami przeciwpożarowymi, nadzorowania ich przestrzegania oraz wyciągania konsekwencji służbowych w stosunku do winnych nieprzestrzegania tych przepisów,7)
podejmowania innych czynności zmierzających do polepszenia zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu.2.
Pracownicy zakładów są obowiązani do ścisłego przestrzegania przepisów przeciwpożarowych i instrukcji technologicznych, a w szczególności do:1)
przestrzegania instrukcji technologicznych dotyczących czasu trwania operacji technologicznej, wymaganej temperatury, sposobu obsługi urządzenia oraz jego kontroli i konserwacji,2)
okresowej konserwacji (czyszczenia) urządzeń zgodnie ze wskazaniami producenta,3)
wyłączania urządzenia technologicznego oraz instalacji elektrycznych przed zakończeniem pracy i wyjściem z pomieszczeń oraz sprawdzenia, czy w opuszczonych pomieszczeniach nie zachodzi możliwość powstania pożaru,4)
niezastawiania przejść ewakuacyjnych, dostępu do sprzętu i urządzeń przeciwpożarowych oraz do wyłączników urządzeń energetycznych,5)
dbałości o utrzymanie sprzętu pożarniczego w sprawności i gotowości do natychmiastowego użycia oraz znajomości jego obsługi,6)
przestrzegania zakazu palenia tytoniu w pomieszczeniach, w których zakaz ten obowiązuje,7)
właściwej obsługi urządzeń instalacji technologicznych, elektrycznych, gazowych itp., mogących spowodować pożar, oraz zgłaszania przełożonym wszelkich zauważonych usterek i nieprawidłowości w działaniu tych urządzeń i instalacji,8)
wykonywania poleceń przełożonych i służby ochrony przeciwpożarowej, dotyczących usunięcia usterek i zaniedbań w zakresie zabezpieczenia przeciwpożarowego.
Kierownicy zakładów są obowiązani do opracowania planu dostosownia zakładu do wymagań określonych w rozporządzeniu i zapewnienia realizacji tych planów do dnia 31 grudnia 1983 r.
ZAŁĄCZNIK
WYPOSAŻENIE ZAKŁADÓW W SPRZĘT POŻARNICZY
WYPOSAŻENIE ZAKŁADÓW W SPRZĘT POŻARNICZY
Obiekt (pomieszczenie) | Sprzęt pożarniczy | |
rodzaj | ilość | |
1 | 2 | 3 |
Magazyn surowców pomocniczych (przyprawy, mąka, cukier itp.) | gaśnica pianowa | 1 szt. na 200 m2 |
Magazyn wyrobów gotowych (konserw) | gaśnica pianowa | 1 szt. na 200 m2 |
Magazyn oleju rybnego (tranu) | gaśnica śniegowa (8 l) | 1 szt. na 200 m2 |
Magazyn mączki rybnej | gaśnica pianowa | 1 szt. na 200 m2 |
Magazyn opakowań palnych | gaśnica pianowa lub proszkowa | 1 szt. na 200 m2 |
Składowisko drewna wędzarniczego, węgla lub trocin | stoisko (punkt) z następującym sprzętem: | |
– stojak hydrantowy | ||
– 2 odcinki węża | ||
– 1 prądownica | 1 stoisko na 1.000 m2 | |
Składowisko beczek drewnianych lub z tworzyw sztucznych | jak wyżej | 1 stoisko na każde 4.000 składowanych beczek |
Hala produkcyjna przetwórstwa wstępnego | gaśnica proszkowa | 1 szt. na 300 m2 oraz przy rozdzielni elektrycznej gaśnica śniegowa (8 l) |
Maszynownia sprężarek amoniakalnych | agregat śniegowy AS–60 | 1 szt. dla maszynowni |
gaśnica śniegowa (8 l) | 1 szt. na 100 m2 dla małych agregatów chłodniczych lub na każde pomieszczenie maszynowni | |
Wędzarnie ryb | gaśnica śniegowa (8 l) i gaśnica pianowa | po 1 szt. na każde pomieszczenie |
Smażalnie ryb | gaśnica śniegowa (8 l) i koc gaśniczy | po 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie |
Wytwórnia mączki rybnej | gaśnica śniegowa (8 l) | 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie oraz 1 szt. dla agregatu gazu spalinowego |
Tranownia | gaśnica śniegowa (8 l) | po 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie |
Laboratoria zakładowe | gaśnica śniegowa (8 l) i koc gaśniczy | 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »