Wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzór formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.88.751

Akt obowiązujący
Wersja od: 19 maja 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 maja 2005 r.
w sprawie wzoru miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzoru formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych

Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 93, poz. 897 oraz z 2005 r. Nr 53, poz. 469) zarządza się, co następuje:
Określa się wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia.
Określa się wzór formularza do przekazywania informacji za rok kwotowy o ilości mleka i przetworów mlecznych wyprodukowanych w gospodarstwie i wprowadzonych do obrotu oraz o ilości mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 lipca 2004 r. w sprawie wzoru rejestru mleka i przetworów mlecznych, sposobu jego prowadzenia oraz wzoru formularza do przekazywania informacji o ilości wyprodukowanego i wykorzystanego mleka (Dz. U. Nr 175, poz. 1823).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WZÓR

MIESIĘCZNY REJESTR MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH

Rok kwotowy: .........../............

Miesiąc: ......................................................

Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu

mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego

spożycia:

...............................................................

I. Mleko

Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwieIlość mleka wprowadzonego do obrotu2)Ilość mleka wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby3)
w kg1)w kgw kg
123

II. Przetwory mleczne

Nazwa przetworu mlecznegoIlość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwie

w kg

Ilość przetworu mlecznego wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby 4)

w kg

Ilość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 5)

w kg

Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 6) 7)

w kg

12345
Jogurt naturalny lub smakowy
Jogurt z dodatkiem owoców
Kefir naturalny lub smakowy
Kefir z dodatkiem owoców
Maślanka naturalna lub smakowa
Maślanka z dodatkiem owoców
Ser twarogowy
Ser dojrzewający
Ser smażony
Ser topiony
Masło
Śmietanka
Inny przetwór mleczny (podać jaki)
Inny przetwór mleczny (podać jaki)

Sporządzono dnia ............ 20... r.

Oświadczam, że podane dane są zgodne ze stanem rzeczywistym.

..........................

(podpis i pieczęć)

Objaśnienia:

1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.

2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.

3) Ilość mleka użytego do skarmiania zwierząt, spożytego w gospodarstwie, a także ilość mleka i przetworów mlecznych, które zostały zutylizowane ze względu na chorobę krów, zepsucie lub inne podobne zdarzenia.

4) Ilość przetworów mlecznych użytych do skarmiania zwierząt, spożytych w gospodarstwie oraz zutylizowanych ze względu na zepsucie lub inne podobne zdarzenia.

5) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.

6) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 4, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:

1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;

2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;

4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;

6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;

8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;

9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;

10) 1 kg sera topionego - 9 kg;

11) 1 kg masła - 22,5 kg;

12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;

w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.

7) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WZÓR

INFORMACJA ZA ROK KWOTOWY O ILOŚCI MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH WYPRODUKOWANYCH W GOSPODARSTWIE I WPROWADZONYCH DO OBROTU ORAZ O ILOŚCI MLEKA WYKORZYSTANEGO DO PRODUKCJI PRZETWORÓW MLECZNYCH WPROWADZONYCH DO OBROTU, PRZEZNACZONYCH DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA

Rok kwotowy: ............./..........

Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu

mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego

spożycia:

...............................................................

Miejsce zamieszkania i adres albo siedziba i adres dostawcy:

...............................................................

Nr identyfikacyjny nadany przez Agencję Rynku Rolnego:

*

I. Mleko

Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwieIlość mleka wprowadzonego do obrotu2)
w kg1)w kg
12

II. Przetwory mleczne

Nazwa przetworu mlecznegoIlość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwieIlość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 3)Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 4) 5)
w kgw kgw kg
1234
Jogurt naturalny lub smakowy
Jogurt z dodatkiem owoców
Kefir naturalny lub smakowy
Kefir z dodatkiem owoców
Maślanka naturalna lub smakowa
Maślanka z dodatkiem owoców
Ser twarogowy
Ser dojrzewający
Ser smażony
Ser topiony
Masło
Śmietanka
Inny przetwór mleczny (podać jaki)
Inny przetwór mleczny (podać jaki)

Sporządzono dnia ............ 20... r.

Oświadczam, że dane zawarte w informacji są zgodne ze stanem

rzeczywistym.

..........................

(podpis i pieczęć)

Objaśnienia:

1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.

2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.

3) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.

4) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 3, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:

1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;

2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;

4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;

6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;

7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;

8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;

9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;

10) 1 kg sera topionego - 9 kg;

11) 1 kg masła - 22,5 kg;

12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;

w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.

5) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.