Wzór miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzór formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych.
Dz.U.2005.88.751
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 maja 2005 r.
w sprawie wzoru miesięcznego rejestru mleka i przetworów mlecznych oraz wzoru formularza do przekazywania informacji o ilości mleka i przetworów mlecznych
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WZÓR
MIESIĘCZNY REJESTR MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH
WZÓR
MIESIĘCZNY REJESTR MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH
Miesiąc: ......................................................
Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu
mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego
spożycia:
...............................................................
I. Mleko
Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwie | Ilość mleka wprowadzonego do obrotu2) | Ilość mleka wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby3) |
w kg1) | w kg | w kg |
1 | 2 | 3 |
II. Przetwory mleczne
Nazwa przetworu mlecznego | Ilość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwie w kg | Ilość przetworu mlecznego wykorzystanego w gospodarstwie na własne potrzeby 4) w kg | Ilość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 5) w kg | Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 6) 7) w kg |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Jogurt naturalny lub smakowy | ||||
Jogurt z dodatkiem owoców | ||||
Kefir naturalny lub smakowy | ||||
Kefir z dodatkiem owoców | ||||
Maślanka naturalna lub smakowa | ||||
Maślanka z dodatkiem owoców | ||||
Ser twarogowy | ||||
Ser dojrzewający | ||||
Ser smażony | ||||
Ser topiony | ||||
Masło | ||||
Śmietanka | ||||
Inny przetwór mleczny (podać jaki) | ||||
Inny przetwór mleczny (podać jaki) |
Sporządzono dnia ............ 20... r.
Oświadczam, że podane dane są zgodne ze stanem rzeczywistym.
..........................
(podpis i pieczęć)
Objaśnienia:
1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.
2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.
3) Ilość mleka użytego do skarmiania zwierząt, spożytego w gospodarstwie, a także ilość mleka i przetworów mlecznych, które zostały zutylizowane ze względu na chorobę krów, zepsucie lub inne podobne zdarzenia.
4) Ilość przetworów mlecznych użytych do skarmiania zwierząt, spożytych w gospodarstwie oraz zutylizowanych ze względu na zepsucie lub inne podobne zdarzenia.
5) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.
6) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 4, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:
1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;
2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;
4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;
6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;
8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;
9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;
10) 1 kg sera topionego - 9 kg;
11) 1 kg masła - 22,5 kg;
12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;
w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.
7) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR
INFORMACJA ZA ROK KWOTOWY O ILOŚCI MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH WYPRODUKOWANYCH W GOSPODARSTWIE I WPROWADZONYCH DO OBROTU ORAZ O ILOŚCI MLEKA WYKORZYSTANEGO DO PRODUKCJI PRZETWORÓW MLECZNYCH WPROWADZONYCH DO OBROTU, PRZEZNACZONYCH DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA
WZÓR
INFORMACJA ZA ROK KWOTOWY O ILOŚCI MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH WYPRODUKOWANYCH W GOSPODARSTWIE I WPROWADZONYCH DO OBROTU ORAZ O ILOŚCI MLEKA WYKORZYSTANEGO DO PRODUKCJI PRZETWORÓW MLECZNYCH WPROWADZONYCH DO OBROTU, PRZEZNACZONYCH DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA
Imię i nazwisko albo nazwa producenta wprowadzającego do obrotu
mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego
spożycia:
...............................................................
Miejsce zamieszkania i adres albo siedziba i adres dostawcy:
...............................................................
Nr identyfikacyjny nadany przez Agencję Rynku Rolnego:
* |
I. Mleko
Ilość mleka wyprodukowanego w gospodarstwie | Ilość mleka wprowadzonego do obrotu2) |
w kg1) | w kg |
1 | 2 |
II. Przetwory mleczne
Nazwa przetworu mlecznego | Ilość przetworu mlecznego wyprodukowanego w gospodarstwie | Ilość przetworu mlecznego wprowadzonego do obrotu 3) | Ilość mleka wykorzystanego do produkcji przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia 4) 5) |
w kg | w kg | w kg | |
1 | 2 | 3 | 4 |
Jogurt naturalny lub smakowy | |||
Jogurt z dodatkiem owoców | |||
Kefir naturalny lub smakowy | |||
Kefir z dodatkiem owoców | |||
Maślanka naturalna lub smakowa | |||
Maślanka z dodatkiem owoców | |||
Ser twarogowy | |||
Ser dojrzewający | |||
Ser smażony | |||
Ser topiony | |||
Masło | |||
Śmietanka | |||
Inny przetwór mleczny (podać jaki) | |||
Inny przetwór mleczny (podać jaki) |
Sporządzono dnia ............ 20... r.
Oświadczam, że dane zawarte w informacji są zgodne ze stanem
rzeczywistym.
..........................
(podpis i pieczęć)
Objaśnienia:
1) Ilość mleka w kilogramach określa się, dzieląc ilość mleka wyrażoną w litrach przez 0,971.
2) Ilość mleka surowego sprzedanego bezpośrednio konsumentom.
3) Ilość przetworów mlecznych sprzedanych bezpośrednio konsumentom.
4) W celu określenia ilości mleka wykorzystanego do wyprodukowania przetworów mlecznych wprowadzanych do obrotu przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia należy ilość przetworu, wykazaną w kolumnie nr 3, pomnożyć przez współczynnik równoważności dla danego przetworu mlecznego, który wynosi dla:
1) 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;
2) 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
3) 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;
4) 1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
5) 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;
6) 1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
7) 1 kg sera twarogowego - 8 kg;
8) 1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;
9) 1 kg sera smażonego - 9 kg;
10) 1 kg sera topionego - 9 kg;
11) 1 kg masła - 22,5 kg;
12) 1 kg śmietanki - 0,263 kg mleka x liczba określająca procentową zawartość tłuszczu w śmietance (od 12 do 36), tj. nie mniej niż 3,1 kg i nie więcej niż 9,5 kg;
w przypadku przetworów mlecznych, dla których nie został określony współczynnik równoważności, należy podać rzeczywistą ilość mleka, która została przez producenta wprowadzającego do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia wykorzystana do wyprodukowania tych przetworów.
5) Producent wprowadzający do obrotu mleko lub przetwory mleczne przeznaczone do bezpośredniego spożycia, wytwarzający z tej samej ilości mleka pełnego masło lub śmietankę, a także produkty niskotłuszczowe (np. jogurt chudy i maślankę) podaje ilość mleka wykorzystanego wyłącznie do produkcji odpowiednio masła lub śmietanki.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »